Skuffelse i Cermaq-leiren etter avslag på søknad om utviklingstillatelser for «Flexifarm».
Torsdag fortalte iLaks at Nærings- og fiskeridepartementet opprettholder direktoratets avslag om utviklingstillatelser for «Flexifarm» – et lukket flytende anlegg med smitterensing.
I en melding til iLaks kaller Cermaq avslaget for «overraskende og skuffende».
– Skal vi sikre sysselsetting og verdiskaping langs kysten trenger vi teknologi som er utviklet for å utnytte våre naturgitte fordeler, ikke bare teknologi som flytter næringen vekk fra der folk bor, sier administrerende direktør i Cermaq Norway, Knut Ellekjær.
Viser til ny havbruksstrategi
Oppdretteren mener utvikling av effektiv renseteknologi for inntaksvann i lukkede anlegg er nødvendig for å utnytte potensialet i kystnært oppdrett, og produsere postsmolt til eksponerte anlegg kostnadseffektivt.
– Vi er både skuffet og overrasket over avslaget. Departementet skal nå starte et strategiarbeid for blant annet lukket teknologi og offshore produksjon, og samtidig avslås en løsning for lukket teknologi som både ivaretar all smitterisiko i sjøen og kan sikre kostnadseffektiv tilgang til postsmolt for offshore produksjon, sier administrerende direktør i Cermaq Norway, Knut Ellekjær.
Cermaq Norway-sjefen sikter til at fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i forrige måned varslet en ny havbruksstrategi hvor det skal vurderes en stimuleringsordning for å få mer av lakseoppdrettet inn i lukkede anlegg.
Uenig
I svar på klagen til Cermaq skriver departementet at den mest fremtredende innovasjonen i «Flexifarm» er filtrerings- og desinfiseringsløsningen for å hindre inntak av patogener og parasitter, men samtidig understrekes det at desinfisering av inntaksvann er kjent fra landbaserte anlegg.
«Sammensetningen av komponenter fra kjent, ikke-kommersiell lukket teknologi og kjent, kommersiell landbasert teknologi kan riktignok anses som en nyhet i denne sammenheng, men Fiskeridirektoratet fant at dette ikke er tilstrekkelig til å anses som «betydelig» innovasjon», skriver departementet.
«Departementet er enig i direktoratets vurdering, og viser i tillegg til avslaget til Grimstad Holding sin søknad om utviklingstillatelser hvor rensing av innløpsvann, som tok utgangspunkt i kjent teknologi fra rensing av ballastvann, var en del av konseptet», heter det videre.
Cermaq på sin side er uenig i den vurderingen.
«Lukkede anlegg er ikke fullgode uten at vi har en effektiv rensing av inntaksvannet, dette viste ikke minst algeoppblomstringen i 2019. Det finnes ikke teknologi for effektiv rensing av de store vannmengder som må til for et sjøanlegg. Nåværende renseteknologi på land er ikke tilpasset så store vannmengder eller konstruksjoner og miljøet i et sjøanlegg. Vi er derfor grunnleggende uenig i departementets skjønn», skriver Cermaq avslutningsvis i meldingen til iLaks.
Selskapet bekrefter samtidig at prosjektet ikke vil være mulig å gjennomføre uten risikoavlastningen, som utviklingstillatelser gir.