Cermaq i hardt vær etter omstridt rustest.
Saken er oppdatert fredag klokken 11.50 med en uttalelse fra Cermaq.
Saken ble først omtalt på Facebook-sidene til LO-advokatene, deretter av Altaposten og NRK.
Førstnevnte skriver på Facebook at en havbruksbedrift i Alta, som altså er Cermaq, gjennomførte rustester av alle ansatte som jobbet skift om bord på en flåte i vår. Ifølge LO-advokatene ble disse testene gjort kjent og var tilgjengelig for andre ansatte.
«Testene ble gjennomført ved at alle ansatte i produksjon ble samlet på kjøkkenet, mens en og en måtte avlegge urinprøve under tilsyn. Når testen var gjennomført og prøveresultatet forelå, ble resultatet formidlet muntlig til den enkelte i fellesrommet, slik at de øvrige kollegaene kunne høre det. Testen ble deretter kastet i en søppelbøtte på toalettet. Testene lå åpent for alle i den åpne søppelbøtta, med navn, og testresultat. Søppelbøtta ble ikke tømt før de ansatte gikk av skiftet en uke senere», heter det i Facebook-posten.
Har klaget til Datatilsynet
LO-advokatene skriver at tillitsvalgte ved avdelingen rapporterte overtrampet til ledelsen, som lovet å rydde opp, men det samme skal ha skjedd uken etter.
Fellesforbundet og LO-advokatene mener dette er et alvorlig brudd på personvernlovgivingen.
«Det er derfor sendt klage til Datatilsynet begrunnet med den uforsvarlige og ulovlige håndteringen av testresultater i strid med personvernlovgivningen, og bedriftens egne personvernrutiner», skriver de.
Sagt opp
LO-advokatene skriver videre at i forbindelse med rustestingen avkrevde Cermaq i tillegg til urinprøve også avlagt hårprøve av flere ansatte.
«Dette til tross for at de hadde avlagt negativ prøve. Det forelå ingen øvrig mistanke om ruspåvirkning på arbeidsplassen, og de ansatte var heller ikke på arbeid da arbeidsgiver kalte dem inn. Arbeidsgivers begrunnelse var at man hadde mottatt et muntlig eksternt varsel om at de ansatte misbrukte narkotika», opplyser LO-advokatene.
De ansatte skal ha vært skeptisk til å avlegge hårprøve, blant annet på bakgrunn av Cermaqs uforsvarlige håndtering av testresultater, ifølge LO-advokatene. En av de ansatte skal ha tilbudt seg å avlegge hårprøve hos sin fastlege, mens den andre var ifølge LO-advokatene så kortklippet at det ikke lot seg gjøre å avlegge hårprøve.
«Da hårprøve ikke ble avlagt hos arbeidsgiver, ble to av de ansatte suspendert, og deretter avskjediget», heter det videre.
Ifølge LO-advokatene er avskjedigelsene bestridt som urettmessige og ugyldige.
«I tillegg til klagen til Datatilsynet er det derfor tatt ut eget søksmål for Alta tingrett», står det avslutningsvis.
Bekrefter to personalsaker
Det er LO-advokat Katrine R. Monsen som bistår Fellesforbundet og de ansatte i saken.
– Avskjedssaker får vi jevnlig, men jeg har ikke tidligere vært borti saker hvor ansatte har blitt avskjediget fordi de ikke har avlagt en hårprøve. Dette er en spesiell sak for dem det gjelder, sier Monsen til NRK.
HR-direktør i Cermaq Norway, Kristin Hurum, bekrefter overfor statskanalen at Cermaq har to personalsaker som dreier seg om brudd på selskapets ruspolicy.
– Vi ønsker ikke å kommentere personalsakene av hensyn til personvern for dem det gjelder. Vi vil heller ikke gå ut og gi detaljer rundt denne saken som skal til domstolen, sier hun.
I en kommentar til iLaks legger Hurum til ta sikkerheten til de ansatte er Cermaqs høyeste prioritet, og at de derfor har nulltoleranse for brudd på deres ruspolicy.
– Havbruksnæringen er et utrolig krevende yrke. Man skal håndtere kraner, båter og ha ansvaret for mange andre mennesker på en lokalitet i tillegg. Derfor er vi veldig stenge når det gjelder vår ruspolicy, sier hun.