– Jeg er skeptisk til hva ei slik ordning kan ha med tanke på at det blir stor ansamling av fisk i havet på høsten

Nyheter
1237

Diskusjonen rundt rullerende gjennomsnittlig maksimal tillatt biomasse (MTB) fortsetter.

Bengt Rune Strifeldt, Sivert Bjørnstad, Kjell-Børge Freiberg og Per-Willy Amundsen (alle FrP) ber i et representantforslag om at det innføres rullerende gjennomsnittlig MTB.  Rullerende MTB handler om å gi oppdretterne et fleksibelt tak på hvor mye laks de kan i sjøen. I dag må de holde seg innenfor en et system med biomassebegrensing, som innebærer at en konsesjon ikke kan holde mer enn 780 tonn fisk til enhver tid (945 tonn i Troms og Finnmark).

Diskusjonen om dette skal innføres eller ikke har pågått i mange år, og en som har kjempet for rullerende MTB på sine lokaliteter i lang tid, er Nordlaks-gründer Inge Berg.

– Først og fremst er det viktig for å videreutvikle det som gjøres på land med bearbeiding av fisken. Markedet etterspør stabile leveranser og stabile priser, og filetfabrikker og andre bearbeidingsområder har behov for råstoff hele året, sier Berg til NRK.

Men det finnes også skeptikere til at en slik ordning innføres. En av disse er Tarald Sivertsen, som i sin tid etablerte oppdrettselskapet Follalaks sammen med sin bror. Selskapet ble etter hvert kjøpt opp av Cermaq. Sivertsen sier til at NRK at de store oppdretterne, inkludert Inge Berg og Nordlaks, vil få tilgang på gratis økt vekst hvis forslaget fra FrP går gjennom.

– Jeg er imponert over det han har satset på Havfarmen, og han tar en kjempestor risiko, sier Sivertsen til statskanalen.

– Men jeg er skeptisk til hva ei slik ordning kan ha med tanke på at det blir stor ansamling av fisk i havet på høsten. Det får betydning for luseproblematikk og dyrevelferd, derfor er jeg ikke så positiv til en slik ordning. Dagens ordning fungerer bra nok, mener han.

Forslaget fra FrP skal behandles i Stortinget 11. november, men først skal næringskomiteen avgi sin uttalelse om nøyaktig en uke.