Utfordrende sesong for gjellehelsen i sjøfasen

Nyheter
1133

Sensommeren og høsten er høysesong for gjelleutfordringer i norsk oppdrett i sjø. – En hovedårsak til dette er den stigende temperaturen i sjø i denne perioden, forteller Morten Lund, fagansvarlig fiskehelse i PatoGen.

Utfordringene med gjellehelsen på denne tiden av året, er noe PatoGen i Ålesund arbeider mye med.

– Vi ser at denne høsten er særlig krevende for mange oppdrettere. Det er ingen tvil om at mye av dødeligheten som oppleves, kan relateres til avvikende gjellehelse, forteller histopatolog i PatoGen, Alf Dalum, til iLaks.

Særlig kritisk blir dette når fisk med nedsatt gjellehelse utsettes for stress i form av mekanisk håndtering.

Kunnskap om gjellehelse kan fungere som en støtte
– I tillegg til de generelle rådene i forbindelse med gjellesykdom, som redusert fóring og håndtering, tilsetting av luft eller oksygen i merden og fjerning av skjørt, har vi sett at kunnskap om gjellehelse kan fungere som en støtte når tiltak skal vurderes, sier Dalum.

Stikkordene vil være klinikk, smittepress og histologi.

– God planlegging kan bidra til å redusere smittepresset av gjellepatogener mot utsatte grupper. Potensialet av slike tiltak må vurderes i enkelttilfeller, og kan gjøres av for eksempel oss i samråd med fiskehelsetjenesten og produsenten, forklarer Lund.

Lund mener at det for lokaliteter med tidligere kjent gjelleproblematikk, vil det være en stor fordel å iverksette systematisk overvåkning av gjellehelsen.

– Dersom du kommer sent i gang med prøveuttak vil det være vanskelig å skille primærårsak fra sekundære forandringer, legger Dalum til. – Avdekking av primærårsak vil være avgjørende for å iverksette forebyggende tiltak for å unngå situasjonen der mange oppdrettere befinner seg i dag.

Eksempler på gjellehistologi. A) Oversiktsbilde av normale gjelle med tynne filament og lameller. B) Oversiktsbilde av gjelle med multifaktorielt, komplekst sykdomsbilde. Den respiratoriske overflaten vurderes som betydelig redusert. C) Apoptotiske celler med marginering av kromatin, et funn som ofte forbindes med Salmonid gill pox virus. D) Fortykkelse av respiratorisk epitel med rikelig forekomst av epiteliocyster. E) Nekroser i hyperplastisk epitel og strukturer som gir mistanke om mikrosporidieinfeksjon. F) Velavgrenset segmental epitelial hyperplasi, typisk AGD-forandring. G) Amøber. H) Tette ansamlinger av bakterien Tenacibaculum maritimum med tilhørende omfattende vevsødeleggelser. Kilde: PatoGen

Påfallende høy forekomst av sjøvannscostia
Når vi snakker fisk med nedsatt gjellehelse, snakker vi ofte om pox, den epiteliocyste-dannende bakterien Branchiomonas cysticola, paranucleosporose eller amøbegjellesyke.

– Videre ser det ut til at Tenacibaculum maritimum får en økende betydning som bidragsyter for nedsatt gjellehelse og dødelighet. I tillegg er det påfallende høy forekomst av sjøvannscostia, Ichthyobodo salmonis, på gjeller denne sesongen, forteller Dalum.

Denne parasitten er kjent for å kunne gi betydelig irritasjon av gjellevevet, men den er  også til stor plage for fisken og medfører blant annet redusert fóropptak.

– Hvorfor vi ser så mye av denne parasitten i år er uklart, men det kan ikke utelukkes av bruk av luseskjørt kan favorisere oppblomstringen av sjøvannscostia, sier Dalum.

Trender i smittepresset av gjellepatogener
Lund forteller at data fra PatoGen sin database viser at smittepresset av gjellepatogener nådde høyeste nivå i september i 2019 (Figur 1 A).

– Foreløpige analyser av smittedata for 2020 viser at denne toppen nås i september også i 2020, sier Lund, og viser til Figur 1 B (se under).

Fordelt på produksjonsområde, viser dataene at det er høyest smittepress i PO 2 og PO 3, mens smittepresset gradvis avtar jo lengre nord i Norge man beveger seg. Disse trendene vises både for 2019 og 2020. Majoriteten av registreringene i Figur 1 er i PO 2-8 hvor PO 3 dominerer og PO 2 følger med antall registreringer.

A

B

Figur 1. Påvisning av gjellepatogener fordelt på produksjonsområdene i høstmånedene i 2019 (A) og 2020 (B). Ct-verdier er vist på y-aksen hvor negative prøver er satt til Ct=37.0. Måned og år for prøveuttak er indikert på x-aksen. Øvre og nedre grense av boksene korresponderer til 25. og 75. persentilen. Streken I midten av hver boks er median Ct-verdi. Den øvre og nedre vertikale streken fra hver boks går til Ct-verdier ikke lengre enn 1.5 * IQR fra den øvre og nedre grensen av boksene, respetivt. Ct-verdier som ligger utenfor de vertikale strekene er uteliggere som er plottet individuelt. Kilde: PatoGen