Sande Settefisk vil produsere fire millioner flere smolt årlig

Nyheter
1202

Sande Settefisk i Gloppen kommune skal kombinere gjennomstrømming og RAS i nytt anlegg.

I dag produserer Sande Settefisk i Gloppen kommune en million smolt av laks og regnbueørret, som de leverer til kunder langs vestlandskysten. Nå har selskapet søkt om å få øke produksjonen til fem millioner smolt årlig.

Da Nordfjord Laks og Svanøy Havbruk kjøpte seg opp i settefiskprodusenten rett før jul i fjor, ble det også varslet utbyggingsplaner av anlegget.

“Selskapet ønsker å ta i bruk ny og moderne resirkuleringsteknologi for å sikre framtidsrettet smoltproduksjon”, het det i pressemeldingen.

I sommer har Sande Settefisk sendt inn en søknad til Vestland fylkeskommune om utvidelse av konsesjonen fra en million smolt årlig til fem millioner smolt. Utvidelsen skal sikre smolt og postsmolt til matfiskanleggene til Nordfjord Laks og Svanøy Havbruk i området.

I søknaden står det at planlagt utvidelse skal skje ved etablering av nye RAS-avdelinger, mens eksisterende gjennomstrømmingsanlegg skal oppgraderes.

Ifølge et dokumentasjonsvedlegg til søknaden vil det nye anlegget bestå av tre atskilte hovedavdelinger; Nytt klekkeri med startfôringsavdeling basert på RAS-teknologi, påvekst 1-avdeling, som er en oppgradering av eksisterende gjennomstrømmingsanlegg, og ny påvekst 2-avdeling som også skal ha RAS-teknologi.

Med denne utvidelsen vil karkapasiteten for påvekst på anlegget bli på totalt 8.000 kubikk, står det i vedlegget.

Anlegget sysselsetter i dag sju personer.

“Ved bygging av og drift i to nye RAS avdelinger er det ifølge Sande Settefisk antatt et arbeidskraftbehov på mellom 17,5 – 21 årsverk når anlegget er fullt utbygget”, står det i søknadsvedlegget.

I 2019 hadde Sande Settefisk en omsetning på 23,2 millioner kroner. Driftsresultatet var på snaut en million kroner.  

Oversikt over det nye kombinerte resirkulerings- og gjennomstrømmingsanlegget sine ulike avdelinger og kar slik som det framstår på søknadstidspunktet. ILLUSTRASJON: Fra søknaden til Sande Settefisk