Makter ikke målet om 100.000 tonn i 2020.
Prisfallet, drevet av Covid-19, som har rammet laksemarkedet i andre kvartal merkes i regnskapene til høykostprodusenten Grieg Seafood. To av fire produksjonsregioner gikk med tap i kvartalet.
Etter et slaktevolum på 23.910 tonn, opp ti prosent fra samme kvartal i fjor, tjente oppdrettselskapet beskjedne 2,8 millioner kroner i EBIT før verdijustering av biomasse. Omsetningen landet på 1.415 millioner kroner.
Senker guiding
Det svake resultatet, langt under forhåndstipsene, skyldes en kombinasjon av lave priser og høye produksjonskostnader. I Finnmark slet selskapet fortsatt med vintersår, og problemområdet Shetland har høy dødelighet, fremgår det av rapporten for andre kvartal.
Selskapet trekker guidingen om 100.000 tonn slaktevolum i år, og senker dette til 95.000 tonn etter treg tilvekst i Finnmark.
– Vi har spesielt sett forstyrrelser i det amerikanske markedet på grunn av Covid-19, som er hovedsakelig levert av vår British Columbia-region. Lavere priser i USA har blitt matchet med forbedret biologi, lavere kostnader og økt konkurranseevne i BC, sier konsernsjef Andreas Kvame.
Ny produksjonsregion
– I Finnmark og Rogaland er den underliggende biologien fortsatt sterk. På grunn av lave sjøvannstemperaturer om vinteren og våren, har vi opplevd redusert vekst i Finnmark. Basert på denne eksterne faktoren i kombinasjon med forventninger om lave markedspriser på kort sikt, har vi bestemt oss for å optimalisere produksjon, utnytter våre eksisterende lisenser og utsetter noe slakt til 2021.
– På Shetland har kostnadene holdt seg høye i løpet av kvartalet på grunn av få synergier
mellom våre operasjoner på Shetlandsøyene og Skye i Skottland.
Grieg Seafood i løpet av juli satt de første eggene i klekkeriet i Newfoundland i juli, etter planen. Første slakt i den nye regionen forventes i 2022/23.