De har ennå ikke fullført videregående, men Henrik (18) og Isak (17) har drevet en havbruksbedrift i snart to år

Nyheter
1516

Henrik Sehm-Hansen og Isak Halse Kjerstad fra Frøya ser stort potensial i gjenfangst av rensefisk, og grunnla derfor bedriften KapMar i september 2018.

– KapMar ble stiftet om en ide av å benytte rensefisk på en effektiv og lønnsom måte.

Det sier Henrik Sehm-Hansen og Isak Halse Kjerstad, som nettopp fullførte Vg2 Akvakultur ved Guri Kunna videregående skole, til iLaks.

– Men vi ønsker videre utdanning hvor vi innhenter kunnskap, som vil være positivt for næringens og bedriftens vekst, legger de til. 

FOTO: KapMar

Gjenfangst av rensefisk er hovedinntektskilde
Det er deres fedre som står som styreleder og styremedlem i KapMar, mens ungguttene selv er eiere i bedriften. Hovedsaklig har bedriften hatt tre inntektskilder: Fiske etter vill leppefisk, utleie av arbeidsbåt med fôrkanon og gjenfangst av rensefisk i merder. Sistnevnte er den desidert største inntektskilden for selskapet.

– Gjenfangst av rensefisk er hovedgrunnen til at vi stiftet firmaet. Vår ide var da å tilby en tjeneste for å effektivisere bruken av rensefisk. Gjenfangst av rensefisk er ettertraktet i dette området fordi det er få eller ingen som driver med dette i øyregionen. Vi så derfor et høyt vekstpotensial i næringen på dette området, sier de.

Hansen og Kjerstad forklarer at gjenfangst av rensefisk er basert på at aktører innenfor laksenæringen ønsker å flytte rensefisk fra en merd til en annen på bakgrunn av forskjellige behov. 

– Gjenfangst utføres før avlusing, slakting, sykdomsbehandling og sortering. Mattilsynet har satt krav om at gjenfangst skal utføres i forkant av behandling, som kan føre til påkjenning på rensefisken, forklarer de to.

– Samtidig utnytter lakseoppdretteren dermed rensefisken bedre. Det er derfor lønnsomt, bærekraftig og øker produktiviteten. Dette fører også til at oppdretteren ikke har et stort behov for rensefisk, da de kan bruke den produktive rensefisken innad i anlegget. Slik skåner man også fisket etter villfanget rensefisk, mener de.

Ser økt etterspørsel
Selskapet har signert en avtale med Ervik Laks og Ørret. I tillegg har de en muntlig avtale med Måsøval Fiskeoppdrett. 

– Måsøval er vår desidert største kunde siden bedriftens oppstart, sier de.

I 2019 omsatte selskapet for 511.000 kroner, og fikk et driftsresultat på 269.000 kroner. 

– Vi er svært positive til våre resultat og hvordan den økonomiske utviklingen er i bedriften. Hittil i år har inntektene passert 350.000 kroner, og resultatet ligger på rundt 160.000 kroner. Vi ser fram til et bedre 2020 enn 2019 fordi vi ser økt etterspørsel av våre tjenester, sier Hansen og Kjerstad.

– Vi ønsker å bygge en solid bedrift
Så godt har det gått at de har hentet inn fire andre fra ungdomsmiljøet, som jobber i bedriften. I tillegg har de bestilt en ny båt med levering i slutten av august med hjelp fra kommunen, som nylig ga selskapet et tilskudd på 200.000 kroner.

– Vi planlegger å ha den i drift kort tid etterpå. Båten blir bygget ved lokale båtbyggere, med tett oppfølging. Den vil være spesialtilpasset våre formål, med tanke på fiskevelferd og HMS, sier de to gründerne.

FOTO: KapMar

Videre planlegger de å etablere en landbase i nær fremtid.

– Vi ser større behov for areal på land, men har ikke kapasitet per dags dato til å fullføre prosjektet. Vi ser for oss et sjønært område med liggekai for båter og vaskestasjon for utstyr for videreutvikling av vår drift. Dette er et prosjekt vi ser fram til å realisere ved begynnelsen av neste år. Det vil være en omfattende investering, sier de.

De ønsker også å utvikle næringen med nytt utstyr. 

– Vi leter fortsatt etter en samarbeidspartner for utvikling av en ROV spesialtilpasset formålet, og gjenfangst av rensefisk, sier de.

Så hva blir veien fremover?

– Vi ser frem til flere år med god vekst. Vi ønsker å bygge en solid bedrift, der vi ønsker å involvere flere ansatte i utviklingen. Vi ønsker å utvikle en sterk båtpark og være ledende i dette markedet, avslutter de.

Bedriften har også blitt omtalt av lokalavisen Frøya.no.