Revisorrot for servicebåtrederi: – Det er ikke vanlig at slike situasjoner oppstår

Nyheter
1456

Aqua Supply på Tansøy i Kinn kommune ble tvangsoppløst av Sogn og Fjordane tingrett på grunn av manglende revisor, men bostyrer Bente Hermansen mener det ordner seg til slutt for servicebåtrederiet.

14. mai ble det i Sogn og Fjordane tingrett avsagt kjennelse om tvangsoppløsning av Aqua Supply.

«Sogn og Fjordane tingrett har mottatt melding fra Foretaksregisteret om at ovennevnte aksjeselskap (Aqua Supply red.anm.) ikke på lovlig måte har meldt til Foretaksregisteret en revisor som oppfyller aksjelovens krav innen den fristen som registeret har kunngjort. På rettens forespørsel har Foretaksregisteret i dag bekreftet at mangelen ikke er senere rettet. Vilkårene for å oppløse selskapet i medhold av aksjeloven § 16-15 (1) nr. 3 er etter dette til stede», het det i kjennelsen.

Da iLaks kontaktet bostyrer Bente Hermansen i forrige måned, fortalte hun at Aqua Supply var én dag for sen med å melde inn ny revisor til Foretaksregisteret. 

– En slik beslutning kan ikke reverseres selv om formaliteten i etterkant raskt kom i orden. Min foreløpige vurdering og siktemålet er at selskapet får fortsette som før etter at fordringsfrist er utløpt og øvrige gjenstående nødvendige formaliteter er fullført. Bobestyrer har hatt god dialog med styret og ny revisor helt siden rettens beslutning ble forkynt for dem», skrev advokat Hermansen i en e-post til iLaks.

Ny revisor, PricewaterhouseCoopers, ble registrert den 18. mai i Brønnøysundregistrene. Det må imidlertid legges til at det tar noen dager fra selskapet selv registrerer inn ny revisor til det vises i Brønnøysundregistrene.

– Store konsekvenser
Ifølge en innberetning til retten 11. juli var kommet inn tre krav i boet til Aqua Supply. To av disse var av mindre størrelse, og hadde fått full innløsing. Det tredje var et krav på 153.122 kroner fra Sparebanken Sogn og Fjordane, som ifølge bostyrer Hermansen har pantesikkerhet som dekker kravet fullt ut.

Fredag ble skiftesamling avholdt i Sogn og Fjordane tingrett.

Advokat Bente Hermansen. FOTO: Advokat Vest

– Bobestyrers midlertidige innberetning går ut på at boet skal tilbakeleveres tilbake til selskapet fordi selskapet har det formelle på plass samt at selskapets fordringer enten er betalt fullt ut eller er sikret, jf. konkursloven § 136. Det er imidlertid ennå litt saksbehandling til som må på plass, skriver Hermansen i en e-post.

iLaks har spurt Hermansen om det er en uvanlig situasjon at det avholdes skiftesamling, selv om selskapet har det formelle på plass.

– Det er ikke vanlig at slike situasjoner oppstår. Når man først har oversittet frist for å melde revisor, så trer konkurslovens regler inn med hensyn til saksbehandling videre. Der er ingen reversering. Men det ordner seg til slutt så lenge vilkår etter kkl § 136 er innfridd. Og det er de i dette tilfellet, skriver hun, men legger samtidig til:

– Når det er sagt, så er det slik at et selskap får mange sjanser til å ordne opp i manglende formaliteter før det til slutt blir avsagt kjennelse for tvangsavvikling. Så her har jo selskapet ikke forholdt seg til dette slik de skulle – og det har fått store nok konsekvenser. Kanskje for store i forhold til mangelen – men slik er nå systemet.

– Koster noen tusenlapper
Ifølge proff.no eier daglig leder og styreleder Halvar Espeseth halvparten av selskapet. Selstad (20 prosent) og Notmann (20 prosent) er også inne på eiersiden.

Halvar Espeseth. FOTO: Privat

Espeseth er på sjøen når iLaks ringer han. Han mener selskapet ikke har hatt «mange sjanser» til å ordne opp, men erkjenner at det ble forsinkelser da papirer skulle sendes inn av ny revisor.

– Etter lovverket fikk vi godkjenning på at vi kunne rette opp, og nå blir det rettet opp, sier Espeseth til iLaks, og understreker det ikke er noen konkursfare i selskapet.

– Driften går som normalt, men det er klart det koster noen tusenlapper å rette opp i dette, fortsetter han.

Selskapet omsatte i 2016 og 2017 for over tre millioner kroner hvert år, men i 2018 falt omsetningen til 451.000 kroner. Driftsresultatet i 2018 var på minus 205.000 kroner. Resultatet til Aqua Supply for 2019 er ennå ikke klart, men 2018-resultatet forklarer Espeseth med «mindre oppdrag» og «tøff konkurranse» i servicebåtmarkedet.