Kraftig løft i lakseeksporten til Østen: – Asia ser ut til å være tilbake på normalen

Nyheter
1389

Administrerende direktør Sverre Søraa i måløyeksportør Coast Seafood merker oppsving i markedet for «flyfisk». 

Milliardeksportøren er selvsagt rammet av korona-effekten – som alle andre. Men markedene for flybåren laks begynner å lysne.

– Det er kanskje totalt cirka 20 prosent nedgang i oversjøiske markeder. Asia ser ut til å være tilbake på normalen. Kina, Korea og Hong Kong er tilbake på gamle høyder. Her er virkelig lys i tunnelen, sier Sverre Søraa til Fjordenes Tidende.

Oppgang
I uke 14 gikk det totalt 830 tonn fersk flypakket laks fra Norge til Kina, viser eksportstatistikk fra Norges sjømatråd. Tallene inkluderer Hong Kong, som er egen tollregion. Kina-eksporten var med det 104 tonn høyere enn samme uke i 2019.

Også Sør-Korea shoppet mer norsk laks denne uken enn tilsvarende uke i fjor. Her var tallene 418 mot 401 tonn.

Men ikke alle flymarkeder ser like bra ut.

– USA virker med nedstengt enn andre markeder. I tillegg til at det nå er begrensninger på flyfrakt, er det amerikanske markedet litt spesielt, siden laks som går til restaurantmarkedet utgjør bortimot 50 prosent av eksporten. Det er ikke så mange som er ute og spiser laks på amerikanske restauranter nå, bemerker Søraa overfor Fjordenes Tidende.

Flatt
USA importerte skarve 64 tonn fersk norsk laks i uke 14. Det tilsvarer volumet fra drøyt tre semitrailere lastet med fisk.

I samme uke i 2019 importerte USA til sammenligning 227 tonn flybåren laks fra Norge, viser eksportstatistikken.

Totalvolumet viser imidlertid ikke så store endringer – viruseffekt til tross. Så langt i år har Norge reelt sett eksportert like mye laks som på samme tid i fjor – med 304.005 tonn mot 303.776 tonn (omregnet til rund vekt) året før.