Roar Tomassen, country manager i vaksineselskapet Aqualife, møter utfordringer i kjølvannet av korona-krisen. Selskapet nærmer seg høysesong for vaksinereing av fisk, men får ikke inn sine folk til kundene i Norge.
– I disse tider betyr fiskehelse og fiskevelferd alt. Jeg frykter at vi kan få noen vel krevende situasjoner fremover fordi selskaper som for eksempel Aqualife Services ikke får frem vaksinatører til våre kunder. For å opprettholde god fiskehelse- og velferd er det nødvendig å vaksinere fisken som står i kar rundt om. Noe som i neste omgang betyr svært mye for fremtidige matleveranser, sier Tomassen til iLaks.
Det skotske selskapet vaksinerer årlig rundt 70 millioner fisk i Norge – av laks, ørret og rognkjeks.
Karantene
– I helgen skulle vi fløyet inn flere team som skulle ut til kunder å vaksinere i inneværende uke. Informasjoner for bare noen dager siden tilsa at det var best å ikke reise på grunn av karanteneregler og så videre. Men, som alle vet, så endret rådene seg fra time til time og fra dag til dag fra myndighetene, sier han, og legger til: – Vi er selvfølgelig 100 prosent lojalt innstilt til disse.
Aqualife jobber nå for å se om det er mulig å sende inn folk fra utlandet for å avhjelpe situasjonen for sine kunder.
Retningslinjer
– Vi er i kontakt med både Mattilsynet og Sjømat Norge – blant andre. Problemet er at det ikke finnes klare retningslinjer for hvordan og hvor en kan søke om dispensasjoner fra gjeldende karanteneregler for å sikre fiskehelse- og velferd fremover. Sjømat Norge har vært svært behjelpelige med å finne ut av dette, men har selv ikke fått klare svar. Siste melding vi fikk var at departementet vil jobbe med klarere retningslinjer for å se om det er mulig å avhjelpe situasjonen for oppdrettsnæringen, det er mange som trenger vaksinere fisken sin i dag og fremover, sier Tomassen videre.
– Selv om vi hadde hatt noen team i for eksempel tidligere Hordaland og skulle reist videre til Nordland, så ville vi fått problemer med å krysse stengte fylkes- og kommunegrenser, sier han, lettere oppgitt.
– Vi håper å få noen svar på hvordan forholde oss etter 26. mars, men det ser jo ikke lovende ut med tanke på bevegelighet rundt om.
Hinder
Sjømat Norge bedyrer at kommunale bestemmelser ikke skal være til hinder for mannskapsskift.
– Flere kommuner har innført særegne restriksjoner og karantenebestemmelser. Ettersom sjømatnæringen er en av flere samfunnskritiske sektorer, så er hensynet til matproduksjonen hevet over disse, heter det i en melding fra Sjømat Norge.
Sjømat Norge, Norges Fiskarlag og fiskesalgslagene ved Norsk Villfisk har daglig informasjonsutveksling i forbindelse med koronautbruddet. De tre organisasjonene har fått spørsmål fra blant annet fiskebåtrederi, brønnbåtrederi, servicefartøyrederi, havbruksselskap og fiskeindustribedrifter om kommunale regler kan hindre arbeidstakere fra å komme til bedriften eller om lokale vedtak kan stå i vegen for mannskapsskift.
Meldingen fra regjeringen synliggjør at lokale bestemmelser skal underordnes hensynet til matproduksjonen. De tre organisasjonene er imidlertid tydelige på at bedriftsledere og redere må være varsomme og gjennomføre mannskapsskift på en måte som ikke bidrar til smittepress.