– Vi har måtte dele oss opp i arbeidslag for å ikke risikere at vi får for mange i karantene samtidig

Nyheter
1138

Eide Fjordbruk og andre oppdrettsaktører ruster seg for korona-viruset. 

Før helgen fortalte iLaks hvilke ulike grep børsnoterte oppdrettere tar under koronakrisen. Men også mindre aktører har begynt å merke konsekvensene og gjør nødvendige tiltak.

Sondre Eide. FOTO: Trine Forsland

«Utbredelsen av koronaviruset er svært bekymrende», skriver Eide Fjordbruk i en pressemelding på selskapets Facebook-side.

– Eide Fjordbruk kan risikere å komme i en sårbar posisjon om større deler av våre ansatte i driften skulle bli syke. Vi driver med biologi og alle laksene våre trenger daglig tilsyn og fôring, sier daglig leder Sondre Eide.

– Vi er svært sårbare som nasjon om vi ikke kan klarer oss selv i noen uker. Samtidig er det nødvendig med et godt internasjonalt samarbeid for vareflyt, som gjør at mat og medisin kommer seg rundt i krevende tider, fortsetter Eide.

Nærings- og fiskeridepartementet sendte lørdag ut et formelt brev som bekrefter at matvareforsyningen er definert som en samfunnskritisk funksjon.

Arbeidslag
Eide Fjordbruk følger i likhet med andre oppdrettere FHI sine retningslinjer, og har innført hjemmekontor og hygienetiltak for alle ansatte i administrasjonen: I tillegg har selskapet iverksatt tiltak på merdkanten.

– Vi har måtte dele oss opp i arbeidslag for å ikke risikere at vi får for mange i karantene samtidig. Dette gjør at vi ikke har like mange folk å sette på de operasjonene som skal gjøres og at vi må leie inn båt for å hjelpe oss med å gjøre noen arbeidsoperasjoner, sier driftsleder Trygve Samnøy.

En annen oppdretter, Flokenes Fiskefarm, skriver i en oppdatering på Facebook at selskapet er avhengige av å opprettholde så normal drift som mulig.

«For å verne våre ansatte mot ekstern smitte og sikre forsvarlig drift, ber vi om at ingen besøker oss på våre anlegg eller landbase dersom det ikke er helt nødvendig for å opprettholde drift og/eller avtalt på forhånd», skriver Kvammen-oppdretteren.

Salaks-konsernet i Troms har også innført restriksjoner for besøkende.

«Vi ber besøkende ta kontakt med ledelsen i selskapene på forhånd for å avklare om besøket er nødvendig å gjennomføre. Der hvor det er mulig oppfordres det til at møter holdes per telefon eller på Skype e.l.», skriver Salaks på Facebook.

Korona-stab
Også SinkaBergHansen forklarer hvordan de håndterer koronaviruset.

«SinkabergHansen satte onsdag stab for å håndtere situasjonen. Det primære er å ivareta våre ansatte, samt å følge opp produksjon, fiskehelse og fiskevelferd. Vi har iverksatt en rekke forebyggende tiltak for å redusere sannsynligheten for at koronaviruset skal påvirke vår virksomhet», skriver selskapet og legger til:

«Forebyggende tiltak innebærer også at enkelte av våre ansatte nå er i hjemmekarantene. Med felles innsats skal vi i størst mulig grad begrense virusets skadevirkning.»

AquaGen med ekstra sikkerhetstiltak
Avlselskapet AquaGen har sendt ut en pressemelding om hvilke sikkerhetstiltak de har iverksatt i forbindelse med koronaviruset.

ILLUSTRASJONSFOTO: AquaGen

AquaGen skriver at de per i dag ikke har identifisert forhold, som ventes å påvirke forsyningsevnen til selskapets kunder.

«Vi har iverksatt ulike tiltak for å hindre smitte mellom personer og å sikre at vår produksjon og leveringsevne opprettholdes som normalt både på kort og lang sikt:

  • Inndeling av driftskritisk personell i separate arbeidsgrupper ved de ulike produksjonsavdelingene
  • Møte- og reiseforbud mellom arbeidslag og anlegg
  • Generelle reiserestriksjoner for alle ansatte
  • Ingen adgang for besøkende med mindre det er nødvendig for driften
  • Strenge hygienevaner som forebygger smitte
  • Varsel ved mistanke om sykdom.»

For å redusere risiko for smitte mellom personer ved rognleveranser gjelder følgende, ifølge AquaGen:

  • Ingen fysisk kontakt mellom transportør og mottaker
  • Rognkasser plasseres på anvist sted utenfor kundens produksjonslokale
  • Ekstra fokus på håndhygiene og bruk av engangshansker ved håndtering av emballasje og rogn

Totalt 1.077 personer er rapportert smittet med koronavirus, ifølge Folkehelseinstituttets seneste rapport.