Cermaq, Grieg Seafood, Lerøy, Mowi og SalMar iverksetter ulike tiltak under koronakrisen.
Torsdag innførte regjeringen de sterkeste og mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid i et forsøk på å bremse smitten av koronaviruset. Fredag kom nye strakstiltak for å også dempe de økonomiske virkningene av viruset.
Over 800 personer i Norge er så langt smittet av viruset – en person er død. På verdensbasis er det over 130.000 smittede og 4.990 døde.
Viruset rammer naturligvis også næringslivet, inkludert lakseoppdrettere. Torsdag fortalte SalMar-sjef Gustav Witzøe at frøyaoppdretteren avholder daglige beredskapsmøter i forbindelse med koronaviruset.
– Vi har et ansvar med å sikre matforsyninger til folk
En annen børsnotert oppdretter, Grieg Seafood, har operasjoner i Finnmark og Rogaland samt på Shetland (Skottland) og British Columbia (Canada). Selskapet har i flere dager jobbet med retningslinjer globalt, som regionene implementerer, opplyser kommunikasjonssjef Kristina Furnes til iLaks.
– I tillegg gjør alle regionene egne risikovurderinger og tiltak i tråd med sin lokale situasjon. Et eksempel på det er at der de jobber turnus så skal ikke ulike vaktordningene være i kontakt med hverandre, skriver Furnes.
Blant retningslinjene går det fram at all reisevirksomhet må avklares med leder, og det tillates ingen reiser til konferanser. Møtevirksomhet skal primært skje via video, eller utsettes. I tillegg stenges det for besøkende på anleggene til Grieg Seafood. Selskapet ber også de ansatte om å vurdere å utsette private reiser.
Furnes sier målet med retningslinjene er å minimere risiko, slik at selskapet kan opprettholde produksjon og logistikk på en forsvarlig måte gjennom koronakrisen.
– Som produsent av sunn mat har vi et ansvar for å være med å sikre matforsyninger til folk, forteller hun.
Hun understreker at selskapet gjør fortløpende vurderinger.
– Vi følger selvfølgelig situasjonen tett og vil justere hvis noe endrer seg.
Ifølge Furnes har de satt folk i hjemmekontor, hvis de for eksempel har vært på reise i enkelte utsatte områder.
– Men drift går som normalt, understreker hun.
– En krevende situasjon
Verdens største oppdretter, Mowi, tar forholdsregler og følger kravene fra myndighetene.
– Dette er selvsagt en krevende situasjon for oss som det er for alle andre, men det er viktig at vi som produserer mat til befolkningen tar vårt samfunnsoppdrag på alvor og holder hjulene i gang, sier kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.
Lerøys samfunnskontakt Krister Hoaas lister ulike tiltak selskapet gjør i en e-post til iLaks:
Drift:
- Vi er restriktive mtp reisevirksomhet og følger selvsagt alle pålegg og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og UD.
- Vi har fra før av strenge hygienekrav, men har ytterligere styrket tilretteleggingen for, tydeliggjort og understreket viktigheten av forebyggende hygiene, og følger selvsagt også her alle anbefalinger fra myndighetene.
- Vi er meget restriktive med å ta imot besøk. Dette gjelder hele virksomheten.
- Vi følger selvsagt utviklingen fortløpende og vil tilpasse virkemidler i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, kommunene lokalt og andre myndigheter.
Marked:
- Markedsmessig er det for tidlig for oss å trekke noen konklusjoner. Det gjelder både villfangst og havbruk.
- Vi følger situasjonen nøye, har tett dialog med transportører og kunder, og vil tilpasse oss i henhold til kapasiteter og muligheter.
Japanskeide Cermaq driver med lakseoppdrett i Norge, Chile og Canada, og følger i likhet med de andre anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.
– Vi jobber nå med å få logistikken til å passe med de nye beslutningene og rådene som kom fra regjeringen og helsemyndighetene i går. At alle skoler og barnehager er stengt fra i dag gjør at vi nå arbeider med løsninger som omfatter mindre omrokkeringer internt og kartlegging av eventuelle utfordringer som vi må finne en snarlig løsning på. Vi vil måtte være kreative for å sikre at hverdagen går opp for ansatte og deres familier samtidig som vi får passet driften, sier kommunikasjonssjef Astrid Aam i Cermaq og legger til:
– Nå håper vi at de strenge tiltakene regjeringen kom med i går bidrar til at spredningen begrenses.
iLaks har også forsøkt å kontakte konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon, men har ikke fått svar.