Førstehåndsverdien av verdens lakseproduksjon er på over 160 milliarder kroner. En betydelig del av makten over disse midlene er samlet på relativt få hender.
iLaks har utarbeidet en oversikt over de mektigste industriaktører i laksebransjen globalt. Ikke overraskende er listen, som næringen, dominert av nordmenn.
Ingen har tjent mer penger på laks enn Gustav Witzøe. Han begynte reisen ved å overta et konkursbo på Frøya i 1991. I dag er SalMar, kontrollert av Witzøe, verdt 41 milliarder kroner. Storoppdretteren går nå i spiss for utvikling av oppdrett i åpent hav. Witzøe, som er en ivrig fotballsupporter, har selv tatt over som konsernsjef i SalMar etter at selskapet har hatt nesten like mange sjefsbytter som hans kjære Rosenborg de siste årene.
Det sies at han ikke har satt sine bein ombord en VLCC (very large crude carrier – red.anm.), og, såvidt iLaks vet, har John Fredriksen heller ikke vært på et oppdrettsanlegg. Men han er den største aksjonæren i verdens største oppdrettselskap, Mowi, og har med det betydelig makt til å forme næringen.
Han er vokst opp med sjauing av laks på kaiene i Sandviken, og få kjenner oppdrettsnæringen bedre enn ham. Ole-Eirik Lerøy måtte gå planken fra familieselskapet Lerøy Seafood Group etter Austecvoll Seafoods fiendtlige oppkjøp i 2008-2009. Etter det har han håndplukket hele Mowi-ledelsen, hvorav mange fra Lerøy, og gir stadig gode og fortrolige råd om oppdrettslaks og Mowi til hovedaksjonær John Fredriksen.
Han er verken konsernsjef eller styreleder i verdens nest største oppdrettsfirma, Lerøy Seafood Group, men ingen skal være i tvil om hvem som bestemmer der. Fiskeren Helge Møgster kontrollerer aksjemajoriteten i Lerøy via majoritetseierskap i et annet stort sjømatselskap, Austevoll Seafood.
Geir Ove Ystmark er landets klart mektigste lakselobbyist. Han er synlig, har et omfattende nettverk, pondus og stor politisk gjennomslagskraft. Ystmark er, i kraft av å være administrerende direktør i Sjømat Norge, særlig engasjert i kampen for markedsadgang og mot grunnrenteskatt for norsk oppdrettsnæring.
Dagligvarekonglomeratet Agrosuper har ved oppkjøpet av AquaChile formet Chiles i særklasse største oppdrettskonsern. Carlos Guzmán Vial er administrerende direktør i Agrosuper og styreleder i AquaChile, hvor han erstattet ringreven Victor Hugo Puchi. Det gir makt i verdens nest største laksenasjon.
Mens søstrene tok seg av den viktige shippingvirksomheten i Grieg-konsernet var det Per Grieg jr som sto bak den tidvis svært krevende satsingen på fiskeoppdrett. Men tidevannet løfter alle båter. For etter å ha slitt tungt svært lenge, har lakseprisen også løftet Grieg Seafood. Per Griegs virkelige svennestykke ser imidlertid ut å være den spenstige satsingen på Newfoundland i Øst-Canada.
Han er ikke varm nok i trøyen til en topplassering, men jobben som konsernsjef i Mowi forplikter. Særlig siden Ivan Vindheim kan tallene sine bedre enn de fleste, og med det kjenner Mowis løfteevne og kapasitet som mangeårig finansidirektør og nestkommanderende i selskapet.
Glen Cooke er den sterke mann i Canada oppdrettsflaggskip Cooke Aquaculture. Han kontrollerer et selskap som driver laks i hjemlandet, samt Chile og Skottland, og har i tillegg betydelige interesser innen andre oppdrettsarter.
Bakkafrost-sjef Regin Jacobsen tok ved kjøpet av The Scottish Salmon Company steget ut fra å være Færøyenes mektigste mann til å også bli en av Europas ledende laksetopper.
Anne Hvistendahl er den eneste kvinne som får plass i denne oversikten. Hun er banskjef for sjømatavdelingen i DNB, som sitter på en eksponering mot sektoren på 60 milliarder kroner. Hvistendahl har ofte siste ordet for hvilke selskaper som skal få eller ikke få finansiering til sine prosjekter.
Lakseveteran José Ramón Gutierrez er 100.000-tonneren Multiexports mangeårige og godt synlige toppsjef og storaksjonær. Han er fortsatt en nøkkelperson i den chilenske oppdrettsnæringen.
Han har gått en lang vei siden han fikk sin første laksekonsesjon i 1989. Nord-Norges største fiskeoppdretter, Inge H. Berg, er en langsiktig strateg. Han er visjonær, noe som ikke minst vises med den storstilte satsingen på havbasert oppdrett fra basen i Stokmarknes.
Den tidligere Hydro Seafood og Midnor-sjefen Helge Gåsø har reist seg opp fra asken, og har inntatt sentrale posisjoner i børsnoterte NTS og NRS. Det gir makt til å både påvirke og forme to viktige selskaper.
En slik oversikt kan heller ikke forbigå Atle Eide. Han er styreleder i SalMar, og med fartstid som toppsjef i Skretting, Hydro Seafood, Pan Fish og Marine Harvest har han både nettverk og innflytelse.