Etter en årrekke med store biologiske utfordringer har chilenske lakseoppdrettere merket et betydelig oppsving.
Ved å ta i bruk nye områder og produksjonsmetoder kan chilenske oppdrettere vise til vekst – både i volum, produtivitet og resultat. Oppdretterne ser styrket fiskehelse og produktivitet. Smolt yield og snitttevkter har økt. Chilensk laks er nå over fem kilo i snitt når den er slakteklar.
– Med lusevaksinen til Elanco har vi nå beskyttelse for fisken opp til tre kilo. Vi har også introdusert mekanisk lusebekjempelse, slik som Optilicer og Hydrolicer, forteller Salmones Camanchacas vice chairman, Ricardo García, engasjert.
Bølger
– Som et bevis på denne økte produktiviteten, kunne vi slakte fisk på en snittvekt på seks kilo i fjerde kvartal, legger han til.
García representerer det eneste chilenske selskap som er notert ved Oslo Børs. Salmones Camanchaca er skilt ut av fiskemelkjempen Camanchaca
– Vi er vant til bølger, ikke bare fordi vi jobber på sjøen, sier han megetsigende.
Styrket
Et annet selskap som også springer ut av fangstleddet, er Blumar Seafoods.
– Blumar er et av Chiles største fiskeriselskaper, men vi driver også med lakseoppdrett. Vi har en børsverdi på litt over 500 millioner dollar, forteller konsernsjef Gerardo Balbontin.
Kjernevirksomheten i konsernet er pelagisk fiskeri og produksjon av fiskeolje og -mel. Totalt fisker Blumar 230.000 tonn fisk årlig. Laks står likevel for 53 prosent av omsetningen i selskapet.
Resultatet fra laks har blitt styrket betydelig, blant annet ved å søke nye oppdrettsområder for laksen – ikke bare farvannet rundt laksehovedstaden Puerto Montt.
Kapp Horn
– I laks er vi aktive i alle de tre sørlige regionene. Vi har 48.000 tonn i Region X og XI og 23.000 tonn i Region XII, sier Balbontin.
Oppdrettslokalitetene er nå plassert på sørspissen av det sør-amerikanske kontinentet, Ildlandet ved Kapp Horn.
– Vi har akkurat startet i Magellanes-regionen (XII), og jeg vil si det har vært en stor utfordring. Vi har fem anlegg der. Og erfaringene så langt har vært gode.
Selskapets aner går helt tilbake til i 1948. Blumar Seafoods er resultatet av fusjonen mellom de to fiskeriselskapene Itata og El Golfo, deretter ble strategien lagt for å gå inn i lakseoppdrett.