Rabobank ser strammere marked – og tror ikke Kina ødelegger prisfesten

Nyheter
868

Svinepest kan ha større effekt enn coronaviruset, tror analytiker Gorjan Nikolik.

– Vårt syn er at vi i 2020 går inn i et strammere marked enn vi har hatt. Vi får se om coronaviruset får noen effekt, men vårt utgangspunkt er høyere priser.

Det sier Rabobank-analytiker Gorjan Nikolik under Marels årlige ShowHow-konferanse, i selskapets lokaler like utenfor København.

Multinasjonale Rabobank driver utelukkende innen fôr- og matvareindustrien, og har 623 milliarder euro i utestående kapital.

Interessant
Rabobank estimerer en global tilbudsvekst for laks på 1,9 prosent i 2020 og 2,8 prosent i 2021.

– Dette er noe lavere enn konsensus, sier nederlenderen, med makedonske aner.

Nikolik tror på svakt negativ vekst i Chile og en knapp positiv vekst i Norge. Størst vekst, målt i prosent, ser han i andre land, som Australia og Færøyene. – Island begynner også å bli interessant, legger han til.

Hans primære bekymring for Norge er fallende slaktevekt.

– En må helt tilbake til 2005 for å se lavere vekt. Årsaken til dette er særlig lus og lovgivning, sier han og viser til tap av fisk fra avlusing og det faktum at landets oppdrettere er nær taket for den maksimale tillatte biomasse.

– Vi starter året i Norge med svært lite å vokse på.

Motsatt
– I Chile ser vi stikk motsatt utvikling i slaktevekt. Etter algetapene i 2016 har snittvektene økt. Mange sier at de nærmer seg et tak. Det blir vanskelig for dem å øke, og en kan også få utfordringer med å gjenta disse slaktevektene. I mine modeller antar jeg at Chile vil underperform på slaktevekt i år.

– På markedssiden sier vi at etterspørselen er bra. En kan naturlig nok ikke se etterspørsel. Det er lite tilgjengelige data. Men som bank har vi gjort et arbeid for å analysere etterspørselen, sier han, og fremhever blant annet at laksemarkedet responderer på forbrukertrender og styrkes av foredling og produktinnovasjon.

Han fremhever særlig den sunne og sterke historiske etterspørselen i USA og Europa som sentrale drivere i verdensmarkedet.

Svinepest
– Jeg må nevne Kina, sier han, før han fortsetter: – Kina er mindre enn fem prosent av laksemarkedet. La oss ikke overdrive dette. Det har mindre effekt her enn i rekemarkedet, påpeker han.

– En annen effekt i Kina er African Swine Fever. Den har mye lengre effekt, sier Nikolik og peker på store tap i svinebestanden i landet. – 20 milloner tonn – det er ti ganger lakseindustrien – det er tapt. Dette må dekkes opp. Alt fra kylling, and og noe sjømat vil øke i etterspørsel. Det er garantert.

Kombinasjonen av lav tilbudsvekst og solid etterspørsel bør gi økte laksepriser, spår han.

– Prisene er supervolatile. Det første jeg ser på er Fish Pool. Der fremgår det at prisene er høye og gradvis vil svekke seg. Men se på endelinjen, der ligger den langvarige normaliserte lakseprisen. Det ligger rundt 65 kroner. Vi ligger på 62 kroner på årsbasis. Det er ganske bullish.

Offshore
Landbaserte oppdrettsprosjekter får mye pressedekning og oppmerksomhet. Men Rabobank-analytikeren venter ikke en flom av laks derfra.

– Vi har sikkert sett på 30 forskjellige prosjekter på landbasert. Som en langsiktig utlåner er ikke dette noe vi kan delta på. Vi har finansiert to prosjekter. Men mange nye prosjekter kan komme de neste 12 til 24 måneder, sier han.

– Jeg er faktisk mer optimistisk når det gjelder offshore-oppdrett.

Nikolik fremhever NRS, Nordlaks, SalMar som de selskapene som han har mest tro på.

Gorjan Nikolik, analytiker i Rabobank. Foto: Aslak Berge