Denne skal ifølge utviklerne hjelpe oppdretterne i kampen mot giftige alger

Nyheter
1083

Sandnesfirmaet Vestflow har brukt to år på å designe en helautomatisk droneløsning for tidlig deteksjon av alger. Nå er løsningen klar.

– Systemet ble ferdigdesignet i forrige uke, bekrefter daglig leder Arvid Klubben overfor iLaks.

Arvid Klubben. FOTO: Vestflow

iLaks har tidligere skrevet om en rekke løsninger, både innenlands og utenlands, som skal hjelpe lakseoppdretterne til å unngå like brutale tapstall, som de opplevde under algeoppblomstringen i vår.

Løsningen fra Vestflow innebærer at det settes ut helautomatiske dronegarasjer, som automatisk skifter batteri på dronene, slik at de kan være i luften praktisk talt hele tiden. Disse «garasjene» kan ifølge Klubben plasseres på strategiske steder langs kysten, og nærmest sørge for online overvåking av alger.

– En time er maks flytid. Da legger dronen bak seg 50 kilometer,  og ved shuttling mellom to stasjoner blir det cirka en times oppdateringsfrekvens. Dronen kan også fly forskjellige ruter mellom stasjonene, og man vil da få to timer oppdateringsfrekvens med to ruter. Opplasting av data foregår ved hver landing, forklarer Klubben til iLaks.

Nye ruter
Ved NTNU bygges små satellitter til havovervåkning, som skal overvåke algeoppblomstringen langs kysten, og advare oppdretterne når skadelige alger er er på vei. Satelittene samarbeider også med droner lengre ned.

Klubben utdyper hva han mener er forskjellen på deres system og droneløsningen fra NTNU.

– Problemet med satellitter er at når det er overskyet ser kameraet ikke jordoverflaten, avstanden gjør og at kvaliteten på målingene ikke er gode nok, mener Klubben, og legger til at systemet ikke er avhengig av faste ruter, og vil kunne fly ruter som andre systemer ikke dekker.

Ifølge Klubben har det tatt to år å utvikle løsningen, og det startet med at selskapet fant ut at laser var en god løsning for oppdrettsanlegg.

– Da algeoppblomstringen dukket opp, så vi at vi kunne overføre teknologien med enkle grep. Vi byttet ut ladestasjon med batteribytte-stasjon for å oppnå kontinuerlig drift, skiftet kameratype og bruker en drone med lengre rekkevidde. Kontrollsystemet som styrer det hele er et modifisert standard system, som er et av verdens mest brukte systemer for droneoperasjoner, sier Klubben.

Saken fortsetter under bildet.

Bildet viser kontrollsystemet i bruk ved søk i terreng. FOTO: Vestflow

Kan koste opptil 2,5 millioner kroner
Klubben mener at siden spektralkameraer og hyperspektralkameraer er blitt så lave i vekt, så blir også en droneløsning et billig alternativ i kampen mot alger. Han viser også til at tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i fjor tillot flyvning utenfor synsvidde med droner, og Klubben mener derfor alt ligger til rette for løsningen.

Så langt har ikke selskapet solgt noen eksemplarer av systemet, og hva prisen for det blir, avhenger av løsningen som velges, ifølge Klubben.

Drone med lyd, som henger over et oppdrettsanlegg. FOTO: Vestflow

– Prisen for et helt enkelt manuelt lokalt system uten automatisk lading vil ligge rundt 200.000 kroner med et billigere kamera. For et system med drone, kamera og to batteribytte stasjon vil prisen ligge rundt 2,5 millioner kroner, denne løsningen dekker en time med flyvning (50 kilometer), sier han.

Klubben forteller videre at selskapet er ferdig med første del med test i et oppdrettsanlegg, men han kan ennå ikke si hvem kunden er.

– Testen som er gjort her i Norge er for å få bort måkene med påmontert lyd. Denne testen var en suksess. Kunden vil nå teste automatisk flyvning, som allerede er i bruk i tusenvis av anlegg, bortsett fra den delen som får dronen ut med sensor, avslutter Klubben.