Hevder treg saksbehandling hos myndighetene gjør at investorer mister interesse for dette landbaserte lakseprosjektet

Nyheter
1715

Arctic Seafarm planlegger å produsere 15.000 tonn laks årlig på land i Nesna kommune i Nordland. Nå mener prosjektleder i selskapet, Bjørn Pedersen, at lang saksbehandlingstid hos sektoretatene kan få konsekvenser for prosjektet.

I oktober i fjor søkte Arctic Seafarm om å få etablere et landbasert matfiskanlegg i Langsetvågen Industripark på Nesna. I desember, etter at Nesna kommune hadde behandlet søknaden og ikke hadde noen merknader, ble søknaden oversendt til sektoretatene fra Nordland fylkeskommune. Etatene hadde deretter en frist på fire uker på å sluttbehandle søknaden.

Fiskeridirektoratet kom med sin vurdering i begynnelsen av januar, og anbefalte at søknaden ble innvilget. I begynnelsen av mai var søknaden fortsatt ikke behandlet hos Mattilsynet og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland.

Derfor sendte prosjektleder i Arctic Seafarm, Bjørn Pedersen, den 7. mai et brev til Nordland Fylkeskommune, der han ba om prioritert behandling av søknaden.

«Vi opplever at både Mattilsynet og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen har urimelig lang saksbehandling, og på bakgrunn av dette ser vi nå at vi sliter med å opprettholde interesse fra investorer og grunneier i vårt prosjekt», skriver Pedersen innledningsvis i brevet, og legger til at det også er brukt betydelig lokal kapital for å jobbe fram prosjektet.

Brevet ble først omtalt av Helgelands Blad.

Uavklart
«Vi har på bakgrunn av at dette har dratt ut i tid, fått flere problemstillinger. Dette er selvsagt en spiral som starter ved at investorer nå begynner å se på andre prosjekter både i fylket og utenfor og har gitt klart uttrykk for at de på grunn av tiden som går, nå begynner å miste interesse for prosjektet. Jeg har full respekt for at de ønsker å få satt sin kapital i «arbeid». Tomteeier begynner å tvile på gitte opsjoner, og som de skriver i følgeskriv, begynner de nå å snakke med andre aktører som vil og kan benytte tomten til andre formål», heter det videre i brevet fra Pedersen.

Han mener også at Nesna kommune, som i lengre tid har jobbet med å få til etableringen, blir indirekte straffet på grunn av den lange saksbehandlingstiden. Pedersen viser til at Nord universitet ønsker å legge ned studiestedet på Nesna, som kan føre til at 100 statlige arbeidsplasser forsvinner (Onsdag ettermiddag bekreftes det at studiestedet på Nesna legges ned. journ.anm.) Derfor mener Pedersen at prosjektet på sikt kan bli en hjørnesteinsbedrift i kommunen med drøyt 1.800 innbyggere.

Ifølge Pedersen har man «ligget lavt» med prosjektet med tanke media og næringen ellers.

«…nettopp fordi det meste av investorer og kompetanse, reguleringer og tomtespørsmål, har vært avklart i lengre tid», begrunner Pedersen.

Pedersen skriver videre at prosjektet er gått over i en detaljeringsfase, men at det er satt stopp for videre jobbing, i påvente av hva som skjer med søknaden.

iLaks har kontaktet Mattilsynet og Fylkesmannen for å få en status på behandlingen av søknaden, uten å få et konkret svar om hvor saken står. Til Helgelands Blad opplyste miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland i slutten av mai, at behandlingen av saken var i ferd med å starte.

Mattilsynet opplyser om at Arctic Seafood har fått godkjenning til etablering av ny lokalitet Langset.

«Godkjenningen gis for produksjon av laks på land, med maksimalt tillatt biomasse på 15.000 tonn», heter det i vedtaksbrevet fra Mattilsynet.

Mattilsynet understreker at det er satt av flere vilkår til godkjenningen relatert til fiskevelferd.

«Godkjenningen innebærer bruk av mange nye tekniske løsninger, som skal fungere sammen for å ivareta god fiskehelse og -velferd. På grunnlag av dette får dere (Arctic Seafarm journ.anm.) derfor også et vilkår om å varsle oss i god tid før første utsett av fisk», skriver Mattilsynet.

Tilbakeholdne
iLaks har stilt Pedersen en rekke spørsmål, blant annet hva prosjektet koster å gjennomføre, hvilke investorer det er snakk om og hva selskapet har hentet inn av midler så langt. iLaks har også spurt Pedersen om hvor mye lokal kapital som er brukt for å jobbe fram prosjektet.

Han skriver i en e-post at «halve» styret på ferie, og det samme gjelder prosjektgruppen, noe som gjør det vanskelig å svare på spørsmålene.

– Vi har en policy mot media, og den må jeg følge og er derfor avhengig at hoveddelen er på plass. Forøvrig er vi tilbakeholdne med informasjon utover det som står i vår opprinnelige søknad. Investorer ønsker ingen fokus inntil videre, og det er viktig for oss å respektere, skriver Pedersen til iLaks.