Varslingstjeneste for algeoppblomstring eksisterte inntil 2010 – droppet fordi det ikke var så mye giftige alger

Nyheter
1113

Fra 90-tallet til 2010 finansierte fire forsikringsselskap et prosjekt som blant annet kunne varsle når giftige alger spredte seg, men prosjektet stoppet opp da ingenting skjedde. 

Så langt er 10.000 tonn laks død på grunn av algeoppblomstringen i Nord-Norge, og Fiskeridirektoratet mener at verdier for rundt 620 millioner kroner er gått tapt. Det er skadelig oppblomstring av Chrysochromulina leadbeateri som har forårsaket laksedøden. Algen er vanlig langs norskekysten.

Men kunne tapene vært begrenset?

Fra 90-tallet og frem til 2010, hadde SINTEF prosjektet «Varsling og beredskap». Prosjektet var finansiert av fire forsikringsselskaper, skriver E24.

Forskningsinstitusjonen sendte ut ukentlige rapporter, som inneholdt kart, værdata og algesituasjonen langs kysten. Hvis oppdrettere så uvanlig oppførsel fra fisken, kunne de ta prøver, og sende det inn til SINTEF. Prøvene ble deretter analysert, og hvis man fant gifte alger i prøvene, kunne oppdrettere i området bli informert om dette.

Men da de giftige algene uteble, trakk også forsikringsselskapene seg ut, og prosjektet stoppet opp.

– Dette prosjektet oppsto etter en stor algeoppblomstring på Vestlandet der flere anlegg ble rammet. Men etter flere år skjedde det ingenting, og det var ikke mange aksjoner som ble satt i gang som en del av prosjektet. Det ble diskusjoner om hvem som skulle ta regningen, og det endte opp med å svinne hen, sier Jon Berg, som er informasjonsdirektør i If forsikring, et av selskapene som finansierte prosjektet.

Berge mener det nå kan argumenteres for at næringen og kanskje myndighetene i større grad bør finansiere forebygging knyttet til algeoppblomstring.