Pionérselskapet Atlantic Sapphire er i full gang med driften i tropene.
Ørsmå yngel hopper rundt i de hvite karene. Utenfor er det glohete 86 grader fahrenheit (30 grader celcius). Inne i startfôringsavdelingen er det 14 grader. Perfekt for laksen.
– Hvis du ser på veksttabellen, så er 14 grader optimalt. Derfor har vi så rask turnover på fisken, sier Johan Andreassen, konsernsjef i Atlantic Sapphire til iLaks.
Oppdretteren, med fartstid fra Villa Organic, har endelig fått fisk å jobbe med. I anlegget som ligger en times biltur fra Miami.
Byggeplass
Anleggsarbeidere, snekkere, elektrikere og rørleggere er i hektisk arbeid. Atlantic Sapphires Bluehouse i Florida er fortsatt for en byggeplass å regne. Men oppdrettsdriften har startet. Nå huser anlegget en halv million egg, en halv million på startfôring og en halv million yngel. Tre generasjoner.
– Eggene kommer fra Stofnfiskur på Island. Vi har også en batch fra AquaGen, forteller Ryan Rubino, Onsite Operations Manager.
I startfôringen har alt så langt gått som planlagt.
– Vi hadde 600.000 fisk her. Alt gikk bra og som forventet, fortsetter Rubino.
Denne fisken er nå flyttet videre til «parr». Neste avdeling er «presmolt» og «postsmolt» – med stadig større tanker og boltreplass for fisken.
https://www.instagram.com/p/BwIIY7HH4mH/
Lav dødelighet
Vannet i karene er mørkt, og ikke så reint som det snart vil være.
– Ozon-filteret kommer på om et par uker, forklarer Andreassen. – Da blir vannet like blankt som på startfôringsanlegget.
– Nå kjører vi en benchmark mellom Stofnfiskur og AquaGen. Det er vanskelig å se noen forskjeller så langt. Dødeligheten er ekstremt lav, og lavere enn vi har i budsjettet vårt, fortsetter han.
Så langt er Atlantic Sapphires anlegg i Florida reelt sett å regne som et klekkeri og smoltanlegg.
– Her føler vi at vi har god kontroll. Risikoen øker på matfisk, medgir Andreassen.
Ingen begroing
De ruvende ståltankene, som skal huse matfisken, er under oppføring og snart klare til innsats.
Atlantic Sapphire har slitt lenge med driften ved sitt danske underbruk, Langsand Laks. De har forhåpentligvis lært av sine utfordringer, blant annet med begroing. Ståltankene i Florida er nemlig dekket på innsiden av hvit coating av porselen.
– Det er en overflate som er vedlikeholdsfri. Den har ikke oppsamling av materiale. Det er omtrent som en glassflaske, dette her. Coating av porselen. Fullstendig bakteriefritt.
Vannet hentes fra grunnen, dypt under anlegget. Her er ikke larver, rur eller blåskjell.
– Vi slipper begroing. Det er ingenting som kommer inn her. Det sykeste er at vi står på et jorde utenfor Miami. Her er ikke vann noe sted. Alt pumpes inn og pumpes ut, sier Andreassen.
36 ståltanker
– Vi har 36 slike tanker i anlegget vårt. I Danmark har vi seks slike. De er 17,5 meter i diameter og 7,5 meter i betong. I Danmark er tankene i betong, sier han videre.
Andreassen mener investeringskapitalen er vel anvendt her nede. Ikke minst om en sammenligner med konsesjonspriser på opp mot 200 millioner kroner hjemme i Norge.
– Vi bruker 45.000 dollar per acre. Så legger vi ti millioner dollar i capex på toppen, sier han.