Grieg Seafoods lokalitet Nordeimsøyna i Rogaland er det første oppdrettsanlegget til å ta i bruk en kombinasjon av vindturbin, solcellepanel og batteribank i driften, i tillegg til å ha et dieselaggregat i bakhånd.
Teknologien er basert på en masteroppgave av Helleik L. Syse, som viser at en fornybar energiløsning med sol og vind på et oppdrettsanlegg kan halvere utslippene, samtidig som det er lønnsomt.
– Det er tøft å se hvordan det som startet som en idé, nå er på plass og snurrer, sier Syse til NRK.
– Lurt både for miljøet og lommeboka
Solcellene er plassert på taket og vindmøllen står på siden av fôrflåten. En batteribank lagrer energien fra vindmøllen og solcellene, og gjør at selskapet også kan optimalisere dieselaggregatet når det er i drift. Når generatordriften blir slått av, kan sol og vind forsyne anlegget med strøm i 16 timer.
Grieg Seafood mener at de kutter strømregningen med nærmere en halv million kroner i året. Når generatordriften blir slått av, kan sol og vind forsyne anlegget med strøm i 16 timer.
– Det er lurt både for miljøet og lommeboka. Nå sparer vi rundt 36.000 liter diesel i året. En reduksjon på nesten 98 tonn CO2, sier administrerende direktør i Grieg Seafood, Andreas Kvame.
Grieg Seafood har mål om å kutte utslipp av klimagasser med 30 prosent per kilo laks før 2030.
Høye kostnader
Helleik L. Syse har tidligere sagt til Forskning.no at det fører til høye kostnader å kvitte seg helt med dieselaggregatet, og at det ikke er lønnsomt i dagens marked.
– Skal et anlegg med et 100 prosent fornybart energisystem fungere, må det ha overkapasitet av vindturbiner, solceller og batterier for å sikre kontinuerlig drift. Først da vil systemet takle perioder med lite vind og sol, sa Syse i 2017.