80 bekreftet smittet i Hyllestad: – Alle er arbeidere ved Havyard eller i nær relasjon til disse

Nyheter
642

24 nye koronatilfeller i Hyllestad kommune, som alle knyttes til Havyards skipsverft i Leirvik.

Fredag sendte Havyard ut en børsmelding om at 17 personer var smittet ved verftet i Leirvik. Verftet har i etterkant jobbet tett sammen med lokale helsemyndigheter for å avklare omfanget av smittespredningen, og Hyllestad kommune har med hjemmel i smittevernloven vedtatt å holde virksomheten nedstengt frem til 10. oktober.

I en oppdatering tirsdag kveld skriver kommunen på sine hjemmesider at samtlige ved verftet nå er testet, og at de har fått prøvesvar for alle.

– Av de siste 143 prøvesvarene, så var 24 av de positive. Totalt er det da 80 koronasmittet i Hyllestad, og som tidligere er alle arbeidere ved Havyard, eller i nær relasjon til disse, skriver kommunen.

Ifølge NTB er er rundt halvparten av de 400 ansatte ved verftet utenlandsk arbeidskraft, som er leid inn. Nyhetsbyrået skriver videre at de fleste som er smittet er utenlandske arbeidere.

De smittede er nå satt i isolasjon, og 29 av disse er på «koronahotellet» i Bergen, opplyser kommunen.

Ordfører i Hyllestad kommune, Kjell Eide (Ap), sier til VG at verftet vil bli stengt i en uke til. Selv om kommunen har klart å spore opp smitten, vil ikke Eide si de har kontroll.

– Vi kan ikke ha helt kontroll i en pandemi, men vi har en viss oversikt. Det er enda en del utfordringer med å takle dette, sier han, og estimerer at rundt mellom 600 og 700 personer nå er i karantene i kommunen.