Svein Hjeldnes, en av norsk oppdrettsnærings pionerer, fylte 70 år i 2017.
Han har vært engasjert i avlsarbeid på laks og regnbueørret siden 1971, og var med helt fra begynnelsen da avlsprogrammet ble etablert med innsamling av stamlaks fra over 40 norske elver.
Hjeldnes er fremdeles aktivt i arbeidet med å videreutvikle stammene som AquaGen i dag forvalter.
Unnfanget i baksetet av en folkevogn
Som kjent ble avlsprogrammet til AquaGen startet ved innsamling av kjønnsmoden laks som ble strøket for rogn og melke ved elvebredden. For å beskytte rogna mot regn og sollys ble en folkevogn innredet til stryke- og befruktningslinje.
– Fremsetet i bilen ble tatt ut slik at det ble plass til å sitte i baksetet og stryke laksen, forteller Hjeldnes.
Fra forskning til kundeservice
Hjeldnes startet å jobbe som forskningstekniker ved Forskningsstasjon for fisk på Sunndalsøra (senere Akvaforsk), 17. august 1971.
Professor Harald Skjervold hadde fått tillatelse til å samle inn laks fra norske elver for å starte opp et avlsprogram for laks, og professor Trygve Gjedrem var ansvarlig for etablering og utviklingen av avlsprogrammet. I 1986 ble en kopi av avlskjernen overført til Norske Fiskeoppdretteres Avlsstasjon på Kyrksæterøra (senere Norsk Lakseavl og AquaGen).
I 1992 ble Hjeldnes driftsleder på stamfisklandanleggene i Sunndalsøra og Tingvoll. Fra 1994 begynte han å arbeide med markedsføring og kundeservice både i Norge, Chile og etter hvert andre land. Siden da har han alltid vært ute på farten hos AquaGens kunder i inn- og utland. Oppbyggingen av AquaGen Chile ble startet på slutten av 1990-tallet og Hjeldnes har gitt betydelige bidrag gjennom hele perioden.
Langdistanseløperen
Hjeldnes liker ikke å sitte på kontor, han foretrekker å drive med kundeservice som f.eks. mottakskontroll av rogn og oppsøke muligheter innenfor nye markeder. Det er ikke få norske og utenlandske oppdrettere som har blitt tatt hånd om og vist rundt i Norge eller Chile i de 46 årene han har vært en del av næringa.
Han er veldig dedikert og utholdende innenfor sine arbeidsoppgaver, en egenskap han trolig har med seg fra sin tid som maratonløper på høyt nivå.
Hjeldnes var på landslaget i maraton på 1980-tallet, og han fikk sølvmedalje i NM i 1981. Hans beste tid var 2.18.40, fremdeles en respektabel tid for en gjennomtrent maratonløper. Han deltok i London maraton og ble nummer 48. For å oppnå dette trente han to ganger om dagen, samtidig som han drev sportsbutikk og jobbet i Akvaforsk.