300 kilos makrellstørje rammet skotsk oppdrettsmerd

Nyheter
2105

Røkterne på et Marine Harvest-anlegg ved øya Colonsay på Hebridene kunne nesten ikke tro sine egne øyne da en tre meter lang blåfinnet makrellstørje dukket opp i en av merdene.

Siden anlegget åpnet i august 2015, har gjengen blitt vant til å se mye marint dyreliv, men ifølge driftsleder Ali Geddes var dette uvanlig: – Vi hadde lagt merke til mye aktivitet rundt den sørlige delen av lokaliteten – det så ut til å være et kok som kan skjer med delfin. Det ble etterhvert klart at de flyktet fra en makrellstørje. Disse kan bevege seg med høy fart – opp til 50 miles (80 kilometer) i timen – og det ser ut til å ha gått gjennom bunnen av merden som en torpedo.

Uskadd
– Heldigvis synes makrellstørja å være uskadd og ingen av vår egen fisk har rømt. De er svært små på dette stadiet, siden vi nylig har fylt på med smolt som har en tendens til å svømme mot toppen av merdene – vekk fra bunnen. Hullet var mer som et kutt enn et rundt hull, og vi ringte til dykkere som reparerte det innen noen timer, sier han til SalmonBusiness.

Det er ikke første gang makrellstørje rammer oppdrettsanlegg. I Norge har det skjedd ved flere anledninger de siste par år.

Les også: Makrellstørje torpederte oppdrettsanlegg

Colonsay-laget brukte not for å fange tunfisken. Denne typen not er vanligvis brukt under høsting, da den lar mindre fisk svømme gjennom hullene. Landingskranen  løftet makrellstørjen inn i en stor kurv for overføring til åpent hav hvor den lykkelig svømte bort.

300 kilo
Ben Hadfield, administrerende direktør for Marine Harvest Scotland, var glad for at laget ved Colonsay klarte å frigjøre tunfisken uskadd.

– Gratulerer til teamet for å ordne dette. Det kunne ha vært en helt annen historie, og det er et bevis for deres ferdigheter at denne vakre fisken fortsatt er i live og har det bra.

– De er dyktige i å håndtere fisk, men vår laks vokser til cirka fem kilo i størrelse, så dette var langt utover normen. Vi tror denne var rundt 300 kilo.

Marine Harvests oppdrettsanlegg ved Colonsay har 12 merder, hver 120 meter i diameter. Ti personer er ansatt på anlegget.