30 millioner til fiskefôrsenter

Nyheter
554

Aquafeed Technology Centre er et initiativ som Nofima tok sammen med Universitetet i Bergen, Uni Research og University of Nottingham. Nå blir senteret en realitet:

‒ Dette er fantastisk gode nyheter! Videre vekst i norsk havbruk forutsetter at vi har tilgang på gode og nye fôrråvarer. Med tildelingen av Aquafeed kan vi nå løfte dette forskningsområdet videre, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.

Han mener at fremdriften i akvakultur- og fôrforskningen styrkes ytterligere av at Nofimas forskningsaktiviteter i Bergen skal samlokaliseres, og av Nofimas partnerskap i Seafood Innovation Cluster (som nylig fikk status som Norwegian Centre of Expertise).

Bergen har sterke miljø som har forsket på prosessering av bioråstoff fra havet i over 80 år. Miljøene har fasiliteter som har vært tilpasset utviklingen i norsk sjømatindustri. Med denne tildelingen skjer det en ny nødvendig tilpassing til utviklingen.

Prosesseringen må tilpasses nye råvarer
Fôret til fisk er i rask endring. Tidligere kom innholdet i fôret først og fremst fra havet, nå kommer det mest fra land. En Nofima-rapport fra 2014 viser at minst 70 prosent av råvarene i fôret kommer fra planteriket. Flesteparten av disse råvarene, som soyaproteinkonsentrat, maisprotein og rapsolje, har blitt inkludert i laksefôret de siste femten årene.

Men det trengs mer kunnskap for å utnytte nye råvarer optimalt til fôr, mener Mari Moren, leder for avdelingen for Ernæring og fôrteknologi i Nofima:

‒ Aquafeed vil gi forskerne nye verktøy som kan bidra til å forstå hvordan prosessering av moderne råstoff og fôr påvirker ingredienser og sluttprodukt. Dette vil bli et nasjonalt uavhengig forskningsverktøy innen fôrteknologi. Ny kunnskap på dette feltet vil gagne fôrprodusenter og fiskens helse, og gi grunnlag for en bedre bruk av dagens marine råstoff, sier Moren.

30 nye utstyrsenheter
En oppgradert infrastruktur vil kunne resultere i fire forskningsplattformer. Disse skal kunne:

  • Utvikle og optimalisere ingredienser med høy ernæringsmessig og teknologisk kvalitet
  • Separere nye bioaktive komponenter, fjerne toksiske komponenter og utvikle funksjonelle ingredienser med merverdi
  • Drive forsking og utvikling av fiskefôr basert på ekstruderings- og agglomereringsteknologi (bearbeiding og forming av produktene)
  • Karakterisere ingredienser og ferdige fôrprodukt

30 utstyrsenheter skal kjøpes inn i løpet av tre år, som er tiden det tar å etablere infrastrukturen. Men forskningen starter trolig opp allerede neste år.