23 måneder fra egg til slakt: Denne laksen har vokst opp 30 mil fra havet

Nyheter
3683

Vannsprøyten slår mot oss. Stor og slakteklar matfisk plasker i vannet. Karene inne i produksjonshallen ligger langt fra havet – nær 30 mil fra Østersjøen.

– Se der; noen av dem er 5,5 og 6 kilo. Vi skal begynne å slakte nå. Vi starter når fisken når en snittvekt på 4,5 kilo, forteller Yoav Dagan, gründer og markedsdirektør i Aqua Maof, til iLaks.

Det israelske firmaet driver et innendørs oppdrettsanlegg like ved Plonsk, en drøy times biltur nordvest for Warszawa. Fisken svømmer motstrøms i karene.

– Vi har mindre strøm når vi sulter dem før slakt. Vi vil ikke at den skal tape vekt, forklarer han.

Dagan fisker opp en spretten laks med en håv i fra karet, men må gjennom en tøff kamp med fisken for å holde den og vise den frem for fotografen.

– Denne er et 3,5-3,7 kilo, tenker jeg.

Skalafordeler
Dagan anslår en produksjonskostnad på 3,4 dollar per kilo levende fisk.

– Men husk at det er skalafordeler, sier han.

– Hvor store da?

– Veldig store. For 5.000 tonn ville det bli 2,8 dollar per kilo, og for 10.000 tonn blir det 2,4-2,5 dollar per kilo.

Fra klekking av egg til slakt på 4,7 kilo går det 23 måneder. Aqua Maof tester forskjellig tetthet og overlevelsesprosent i anlegget som eies 50/50 sammen med partneren Pure Salmon.

Inne i produksjonshallen er det åtte små og ti store kar, på henholdsvis seks og 12 meter i diameter. De er tre meter dype. Det er ingen kondens i hallen. Heller ingen lukt.

Måles og evalueres
– Vi måler luftfuktighet og temperatur i luften. Vi har kun topplys, for vi vil ikke danne skygge.

PH-verdier og salinitet er andre ting som løpende måles og evalueres. Temperaturen i vannet er 13,8 grader – sannsynligvis ideell for laksen.

– Vi kjører forskjellige temperaturer. Vi gjør tester for å se hva som er optimalt.

Karene i det syv år gamle bygget er rigget for 1.000 tonn, men produserer 480 tonn laks årlig nå.

– Vi vil redusere dette for å teste mer. Dette er først og fremst FoU. Her fokuserer vi på opplæring og å lære mer om RAS (resirkuleringsanlegg for fiskeoppdrett – red. anm.). Fordi det er ikke mye informasjon tilgjengelig om fullskala-RAS. Vi må lære mye på egenhånd, utdyper Dagan.

I disse testene kjøres tetthet opp mot 175 kilo per kubikkmeter vann.

Lav dødelighet
– Vi har svært lav dødelighet. En overlevelsesrate på 98 prosent, justert for culling.

Vannet spinner i sterk strøm i karene – for å sikre riktig svømmemotstand og dermed kondisjon og tekstur for fisken. Farten på vannet er relatert til størrelsen på fisken.

– Vi kjører strømmen i tråd med fiskens lengde, 1-1,5 ganger fiskens lengde.

Fisken fôres med Skrettings skreddersydde RAS-fôr. Rogn er hentet fra Island.

– Vi bruker Stofnfiskur rogn nå. Vi vil forhåpentligvis begynne med et avlsprogram med dem, fortsetter Dagan.

Smoltifisering
Det ligger paller stablet med saltsekker ved karene.

– Vi tar smolten opp til 150 gram og gjør smoltifisering ved å tilsette salt under 24 timers belysning. Men vi vil smoltifisere den tidligere, mellom 40 og 60 gram, fordi den vokser raskere i saltvann.

Ute i lobbyen henger det et diplom på veggen. Anlegget er ASC-sertifisert. Bærekraft, men også biosikkerhet og risikohåndtering er avgjørende for Aqua Maof.

Bygningen er støpt på et fundament hevet over bakken. Dette er gjort for å kunne utnytte gravitasjonskraften. Vannet kommer inn ved hjelp av gravitasjon til trommelfilteret. UV-filter sørger for at vannet er fritt for patogener. Tilsatt ozon gjør vannet helt rent.

– Vi skyver fisken, vi pumper ikke. Vi stresser den ikke, forklarer Dagan.

Foruten lakseanlegget i Polen, har Aqua Maof ført opp et anlegg for sjøørret i Russland sammen med en partner.

– Det er designet for 500 tonn, men de produserer litt mer. Nå bygger vi et nytt anlegg, på 5.000 tonn, ved Kaluga nær Moskva.