Tidenes høyeste driftsresultat

Nyheter
918

Eidsfjord Sjøfarm har 11 oppdrettstillatelser i kommunene Sortland, Hadsel, Øksnes, Torsken, Nordreisa og Skjervøy. Selskapet har sitt hovedkontor på Sortland i Vesterålen.

I fjor slaktet selskapet 16.000 tonn rundfisk og omsatte for 447 millioner kroner, nær 137 millioner kroner mer enn toppåret 2010. I 2012 kjøpte Eidsfjord Sjøfarm to oppdrettstillatelser fra Nordlaks og en tillatelse fra Skottneslaks.

-I 2013 produserte vi nær maksimalt av det vi kunne, men vi får kanskje en liten økning i 2014, sier Roger Simonsen, som leder Eidsfjord Sjøfarm. Selskapet eies av Holmøy Holding, som igjen eies av fabrikktrålreder Ola Helge Holmøy og hans familie.

Driften ga i fjor et overskudd på 125,6 millioner kroner i 2013. Det gir en driftsmargin på drøyt 28 prosent, som er det tredje beste resultatet siden 1998. Før skatt melder Eidsfjord Sjøfarm om et overskudd på 103 millioner kroner.

-2013 var et veldig godt år, vi hadde ingen store biologiske utfordringer, sier Simonsen.

I 2010 var marginene betydelig bedre enn i fjor. Da hadde selskapet en driftsmargin på 39,9 prosent og et overskudd før skatt som var 25 millioner kroner høyere enn 2013-resultatet.

Etter at 2014 snart er halvveis, ligger det godt an også i år. Roger Simonsen sier at selskapet så langt har veldig god kontroll på biologien. Overskuddet i år blir derfor i hovedsak en funksjon av prisen.

-Vi selger for det meste i spotmarkedet, men har også en andel på kontrakt, opplyser Simonsen.

Han tør ikke spå lakseprisen til høsten, men håper, i likhet med resten av oppdretts-Norge, at prisene blir gode. Og selskapet vil gjerne vokse videre. Eidsfjord Sjøfarm var blant de mange som søkte om å få kjøpe «grønne» oppdrettstillatelser, men rakk ikke opp.

-For vår del håper vi at det kan bli en ordning med rullerende MTB slik at vi kan tilby våre kunder fisk hele året, sier Simonsen.

I tillegg til å kjøpe oppdrettstillatelser, har Eidsfjord Sjøfarm investert mye penger i nye fôrflåter. Selskapet kjøpte en fôrflåte i fjor, de fikk levert en i vinter og får en levert på senhøsten i år.

-Vi har valgt flåter fra AKVA Group på 400-600 tonn, opplyser Simonsen.

iLaks skrev for noen dager siden at selskapet vurderer å bygge slakteri. I dag slakter selskapet hos Nordlaks.

Selskapet skal bygge 130 meter kai, et lager på 2.600 kvadratmeter og et administrasjonsbygg på 900 kvadratmeter. I planene omtales også et slakteri, men Knut Roald Holmøy sa til vol.no at nytt slakteri bare er en teoretisk mulighet.

– Vi slakter i dag vår fisk hos Nordlaks på Stokmarknes, og det er vi veldig fornøyd med. Vesterålen har allerede fire lakseslakterier, og vi ser ikke behov for å bygge det femte. Men skulle det tvinge seg frem at vi må ha eget slakteri, skal vi ha plass på området og kapasitet i vann og strømforsyning til å gjøre det.

Selskapet har 25 ansatte.

Her bygger selskapet ny landbase:

[map]