Siste dag på campus.
På en høyde ved Mørkved utenfor Bodø, har julefreden senket seg for de aller fleste studenter denne formiddagen. Det er folketomt i alle korridorer, bibliotek og stålgardinene er trukket godt ned foran luka i kantina. Fakultetet har totalt rundt 800 studenter og 50 av dem er så heldige og kommet inn på havbruksdrift og ledelse.
Tre av dem skal i dag møtes sammen med studieprogramansvarlig for en prat om årets første semester. I de tomme korridorene er det lett å få øye på hvem de er. Lengst i studieløpet har Adele Eik Seilen (23) kommet. Til våren skal hun levere sin mastergrad i biovitenskap, mens Bjørn-Erik Melvik (27) starter på sin master på nyåret.
Ingen peiling på oppdrett
Vestlendingen som nå har bodd ti år i Tjongsfjord på Helgeland, Julie Korneliussen Kvarv er den yngste med sine 19 somre bak seg. Selv om hun ikke bor langt fra Helgeland Smolt sitt store anlegg, valgte hun å ta ferga over til nabokommunen Meløy og Aminor sitt steinbitanlegg for å jobbe på sommeren. Her ble hun fiskefrelst.
– Det var det så utrolig gøy. Jeg gledet meg til å gå på jobb hver eneste dag. Sjefen var veldig opptatt av å ha gode og nye ideer, og snakket veldig entusiastisk og varmt om oppdrettsnæringa. Da skjønte jeg at dette var rett vei for meg å gå, sier Korneliussen Kvarv.
Adele Eik Seilen har jobbet med rognkjeks i sommerjobb hos SalMar som 16-åring og senere ved landets eneste anlegg for piggvar hos Stolt Sea Farm i Agder. Med faget biologi fra videregående skole ble biovitenskap det naturlige valget for masterstudie.
Eldstemann Bjørn-Erik Melvik fra Fauske ville egentlig bli politimann, og ta sin utdannelse ved politihøyskolen like ved siden av universitet. Det var han ikke alene om å ønske, så lista ble for høy, så han havnet på havbruksdrift og ledelse i stedet.
– Jeg hadde ingen anelse om havbruk, visste ikke engang hva en smolt var da jeg startet. Det eneste erfaringa fra oppdrettsnæringa var å se noen plastringer i havet når jeg kjører ut av Fauske. Nå er interessen derimot blitt skyhøy, smiler Melvik og ser bort på Chris André Johnsen, som er veilederen hans på masteroppgaven.
Vekst og et blått bygg
– Det kan bli sånn noen ganger, av og til helt tilfeldig hvor en havner opp. Det er ikke alle som har planlagt hele løpet sitt, og sånn var det med selv også. Det var ikke planlagt å gå den retning jeg er på nå, men det er viktig å studere noe en er motivert og interessert i. Mange finner ikke ut av det før litt etter de har begynt å studere, sier Chris André Johnsen.
– Interessen har økt betydelig, så det er en positiv utvikling. Det er flere hundre søker på de 50 studieplassene. Det drar opp snittet og ligger på rundt 4,6 i snitt i dag for å få plass. Det er ei viktig næring i stor utvikling så interessen blir nok ikke mindre fremover, sier han.
– Vi er et fakultet i vekst og har økt antallet ansatte betraktelig de siste årene. Det blå bygg passer godt inn i videre utvikling og vekst av fakultetet. Spesielt utvikler vi oss betydelig på forskning, og med det nye laboratorier og undervisningsrom og sosiale soner, forteller Johnsen. Bygget er planlagt å så ferdig i 2024.
Vil bidra i utvikling
Går alt etter byggeplanen vil trolig Julie Korneliussen Kvarv kunne holde til her. Siste dag på sitt første semester har hun nok ikke en klar plan for type jobb i framtida.
– Jeg tar det litt som det kommer og utfra interessen jeg har når jeg er ferdig studert. Det jeg syns er spennene i dag, er kanskje ikke det samme om fem år. Jeg syns det er spennende med andre fisker enn laks, men også laksenæring kan bli aktuell å jobbe i. Det er fortsatt mye ugjort innenfor andre marine arter, og her kan jeg kanskje være med å utvikle framtida i større grad. At jeg som 19-åring i dag kan bidra med noe her kjennes viktig ut, sier Korneliussen Kvarv.
Adele Eik Seilen har tilbragt utallige timer på stolen og ved benkene på de ulike laboratoriene ved universitetet. Hun er med på et forskningsprosjekt, der tema for hennes masteroppgave handler om steinbit.
Her forsker hun på fôrforsøk der de har brukt blåskjell-mel i kombinasjon med både marint og plantebasert fôr. Bosatt i, og med kjæreste fra Meløy er det nok i det området hun ønsker å jobbe etter studie neste år.
– Jeg har jobbet med alle andre arter enn laks, så har lyst til å jobbe med noe innen diversifisering i markedet for disse artene, sier Eik Seilen.
Trakk opp jokeren
Melvik startet på nyåret med sin masteroppgave. Her går det på avl og inkubasjonstemperatur på lakserogn, og hvordan det påvirker vekst og kvalitet på den slakteklare laksen. Oppgaven skal være ferdig i 2023, men først blir det opplæring i laboratoriet.
– Jeg foretrekker jo laks eller ørret. Kunne tenkt meg en jobb i produksjon av laks, innen fôrutvikling eller med sertifisering. Kanskje reise litt rundt og jobbe ute.
– Trivdes ute på anlegg hos Edelfarm i praksisperioden. Å stå der ute på merdene og fryse litt likte jeg veldig godt, sier han fornøyd.
19-åringen er derimot et godt stykke unna å tenke på sin masteroppgave. En ting er hun i hvert fall strålende fornøyd med etter første semesteret. Da hun skulle opp i sin aller første eksamen muntlig, trakk hun vinnerloddet ifølge henne selv.
– Jeg trakk steinbit som tema, min favorittfisk over alle og som jeg har jobbet masse med. Under muntlig eksamen hadde jeg så masse å fortelle. Kunne sikkert fortalt masse mer enn det var tid til, smiler hun særdeles fornøyd og viser tommelen i været for å angi sånn ca karakter på eksamen.