1,8 milliarder dollar i fisk på børsen i Santiago

Nyheter
1435

Det er fem lakseoppdrettere notert på Santiago-børsen.

Med en samlet markedsverdi på snaue 1,8 milliarder dollar er det kun Oslo som har mer laks på børsmenyen enn den chilenske hovedstaden.

Kvintetten AquaChile, Blumar, Camanchaca, Multiexport Foods og Invermar har alle til felles at de ikke utelukkende driver med lakseoppdrett, men laks er det mest sentrale.

I tillegg til dette er matvaregrossisten Agro Super, som eier lakseoppdretteren Los Fiordos, notert i Santiago, men ikke inkludert i denne oversikten.

Diversifisert
Størst av de overnevnte er AquaChile, som slaktet 40.000 tonn atlantisk laks i 2016. I tillegg kommer tonnasje fra stillehavslaksen coho og reggnbueørret. AquaChile er også engasjert innen tilapiaoppdrett og har virksomhet i tre land; Chile, Costa Rica og USA.

Foruten lakseoppdrett, er Blumar også engasjert innen fangst og foredling av fisk. Selskapet har stor produksjon av hermetiserte sardiner, samt saltet og tørket ansjos. I tillegg inngår fiskeolje og -mel, samt fryst fisk i produktporteføljen.

Fiskeri
Camanchaca er også opprinnelig et fiskeriselskap. I tillegg til 30.000 tonn laks, selger de også skalldyr og hestmakrell.

Invermar er den reneste lakseoppdretteren i dette følget. Selskapet oppdretter dessuten coho og regnbueørret.

Multiexport Foods tilbyr skalldyr i tillegg til tre arter av laksefisk. Selskapets styreformann er lakseveteran José Ramón Gutierrez.

Krevende
Chiles lakseindustri er fortsatt nokså ung, og har gjennomgått en forrykende vekst siden den spede oppstarten i 1979. De siste ti år har vært krevende, ikke minst grunnet ILA-sjokket som skylte innover næringen i 2007-2008.

Næringens volumvekst har stanget i taket de siste årene, og inntjening og aksjekurs har begitt seg inn på sykliske svingninger, her illustrert ved markedsleder AquaChiles fluktuasjoner de siste fem år.