– Problemet ligger på russisk side.
En invasjon av pukkellaks vil om knappe to år treffe elvene i Finnmark. Anslaget er en million av den uønskede fisken,dobbelt så mye som all villaks som kommer inn fra havet, melder NRK.
Fra 2015 til 2021 har det vært en kraftig økning av pukkellaks i Finnmark. Høsten 2021 var det rundt 100.000 fisk som gytte i Finnmarkselvene. Nå ventes det en tidobling. Ifølge Vitenskapelig Råd for villaks er det årlige innsiget til norske elver av laks fra Atlanterhavet, rundt en halv million i året.
– 2023 ser skremmende ut. Om utviklingen fortsetter kan vi forvente en million individer til elvene i Finnmark dette året. Staten må virkelig på banen om de mener alvor med at man skal fjerne pukkellaksen fra norske elver, sier ferskvannsbiolog og daglig leder i Naturtjenester nord, Rune Muladal til NRK Troms og Finnmark.
Evighetsarbeid
I den ordinære sesongen i 2021 ble det fiska 28.900 pukkellaks på til sammen 72 tonn. Det er syv ganger mer enn i 2019, viser tall fra SSB.
Ifølge SSB ble det fisket 98 tonn laks i den ordinære sesongen i 2021. Det er 117 tonn mindre enn i 2020, og mer enn en halvering av fangsten. Pukkellaksen er en fremmed art som ikke er ønsket i Norge.
Les mer: 46 prosent av elvefangsten var pukkellaks
Muladal mener situasjonen krever hastetiltak. Dugnad med frivillige som sist sommer, holder ikke.
– Vi kan holde på i de norske elvene, men så lenge gytinga foregår i storstilt skala på russisk side, har man et evighetsarbeid foran seg, sier han.
Gjetning
Eirik Frøiland, seniorrådgiver i Miljødirektoratet og leder for kompetansegruppa for tiltak mot pukkellaks, mener det er vanskelig å anslå hvor mye pukkellaks som vil dukke opp i 2023. Han mener alle tall blir mer eller mindre gjetning. Likevel forbereder direktoratet seg på at det kan bli store mengder.
– Vi vil bruke de ressursene vi blir tildelt for å begrense gytingen så mye som mulig, sier Frøiland. Tirsdag 8. februar avholder Finnmarkseiendommen, FeFo, en digital utmarkskonferanse, der blant annet problemet med pukkellaksen skal opp til debatt, skriver NRK Troms og Finnmark.