12 års forbud mot kommersielt fiske etter atlantisk laks på Grønland og Færøyene

Nyheter
2488

Miljøorganisasjonen Atlantic Salmon Federation (ASF) har sikret en avtale med fiskere på Grønland Færøyene, som stopper kommersielt fiske etter atlantisk laks de neste 12 årene. 

Det melder CBC.

Avtalen ble annonsert mandag ettermiddag på Reykjavik etter 12 måneder med forhandlinger mellom partene. Organisasjonen har også samarbeidet med North Atlantic Salmon Fund.

– Det er en stor seier for vill atlantisk laks, spesielt i Canada. I løpet av ett år så er 75 eller 80 prosent av laksen som fanges på Grønland av kanadisk opprinnelse, sier Bill Taylor, president i Atlantic Salmon Federation.

På Færøyene vil det være et totalforbud mot fiske, mens det Grønland tillates fiske av 20 tonn laks. Normalt fiskes det rundt 45 tonn. Denne tillatelsen kommer med bakgrunn i at folket på Grønland har en folkerettslig rett til å drive fiske.

– Vi skulle gjerne sett at de fikk fisket mindre, men vi må huske på dette er urfolk. Grønland er et veldig isolert sted. Laks er en viktig del av dietten deres, sier Taylor.

Det er ikke kjent hvor mye Atlantic Salmon Federation må betale fiskerne som kompensasjon, men ifølge CBC kan det dreie seg om rundt fire millioner dollar. Disse midlene kommer fra private givere og miljøorganisasjoner.