Todelt prisbilde for uken etter påske

Nyheter
750

Et påskestille marked preges av kort uke og få slaktedager. Det gir samtstemte markedsbeskrivelser som innebærer et todelt prisbilde: Prisoppgang i begynnelsen av neste uke, fall deretter.

– Vi har handlet litt til 66 kroner i sør og 65 kroner i nord. Men det er tidligavgang, seinavgang har vi foreløpig vært forsiktige med, forteller en laksetrader til iLaks. 

Fakta

iLaks henter i slutten av hver uke inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Short
– Det er om å gjøre å få fisk ned til markedet så fort som mulig. Det er litt short nå, men så forventer alle at det blir bra tilgang seinere i uken, legger han til.

I likhet med hva tilfellet har vært den siste måneden er det nå praktisk talt lik pris på alle vektklasser over tre kilo.

– Det har vært handlet på rundt 65-nivå til tirsdag, og betydelig lavere utover uken, sier en eksportør som allerede har stemplet ut av kontoret og tatt påskeferie.

– Vi har ikke setlet prisene ennå, men det ligger an til tre kroner lavere seinere i uken, legger han til.

Skille
Det er et markant skille mellom leveranser tidlig og seint i uken.

– Tirsdagspakkingen er urgent, og så er det vent å se. Kundene har kjøpt inn på 7,70 euro, og når de kommer ut i uken er det 7,40-7,50 euro. De forventer at prisene skal nedover til normale nivåer utover i uken, bemerker han.

«Normale nivåer» for lakseprisen har de siste to måneder vært nedre del av 60-tallet, viser den såkalte NASDAQ-prisen.

– 65 kroner i sør, sier en annen eksportør om kiloprisen til oppdretter.

– Det har vært handlet noe på 65 kroner i nord, men der er gjennomslaget primært 64 kroner. Da snakker vi tirsdag og onsdag. Torsdag og utover ventes det fallende pris. Det er få eller ingen som får fast pris hos kunde for noe som skal skje en og en halv uke frem i tid, så på den fisken har en priset inn en viss markedsmotstand.

Forsyninger
Han ser flere drivere bak markedsbildet.

– Markedet har vist vilje til å betale, for de har ikke fått den fisken de skulle hatt over påske. Så ser vi at den prisoppgangen vi ser er først og fremst skubbet frem av den korte uken. Neste uke blir ikke så kort, og det er uro for at prisen blir satt under press. På toppen av det hele har euroen vist stor svekkelse de siste dagene, forklarer han.