Stabil til fallende pris

Nyheter
757

– Det har vært sterke krefter i sving for å få det opp, selvfølgelig, men jeg vil si det er stabilt, sier en salgssjef ved et større oppdrettselskap til iLaks om neste ukes laksepris.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– I forrige uke var det flat pris på 4+. Nå er det er en liten premium på storfisk. Vi har solgt noe på det, legger han til.

Slitasje
– Vi får tilbakemeldinger på at det er tydelig slitasje på konsumet. Særlig på retail. Men man skal ikke deppe over 63-66 kroner heller. Det lite fisk og veldig høye priser i USA nå, og dette kan gjenspeile seg i Europa. Men jeg tror mer på det er lack of supply enn demand som kan drive det opp igjen.

De fem industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til følgende prisnivå:

  • 3-4 kilo 61-63,50 kroner
  • 4-6 62-65 kroner
  • 6+ 65-66 kroner

– Det er litt press ned, men det kan fort ende der, sier en utenlandsk laksekjøper.

Til sammenligning rapporterte iLaks 62-65 kroner for de mest omsatte vektklassene forrige fredag.

Avventende
– Vi har tilbud fra kunder ute på 15 cent under det nivået der (63 kroner – red.anm.), sier en eksportør. – Vi kjøper ikke fisk på priser som vi vet vi ikke får tilbake. Prisene går ned i alle fall et par kroner.

Det betyr at spotprisene er kommet ned på det nivået som gjaldt i store deler av høst ifjor.

– Ja, en er inne på et nivå der de som driver med foredling kan tjene penger på det. Men det går ikke så mye volum.

Mistet markeder
Eksportøren får støtte av en konkurrent:

– Prisen er litt ned. Markedet er under press. En del er ute på 7,30 euro levert Polen. Det tilsvarer 61 kroner.

– Men det er et komplisert bilde. Det har med at vi har mistet en del markeder. Jeg er bekymret for det. Vi har bygget ned markedet. Det er det som er usikkerhetsmomentet. Det kan medføre lavere priser fremover, tror han.