Ruller ut ny funksjonalitet for sin teknologiske rensefisk

Nyheter
861

Nissui, Suempol, Trident, Marine Harvest og Lerøy. Den årlige Brüssel-messen domineres av de tunge sjømatspillerne. Men foruten fiskeleverandørene og -foredlerne har det også vokst frem en ikke ubetydelig underskog av utstyrsleverandører.

Blant disse er laserselskapet Stingray Marine Solutions. High tech-leverandørens pågående Star Wars-krigføring mot lakselusen er naturligvis den sentrale virksomhet og innsalgspunkt, men nå byr John A. Breivik & co flere produkter knyttet til sin optiske avluser-platform.

Null håndtering
Med de samme laserstrålene kan selskapets noder nå både telle fisk og lus, samt gjøre biomasseestimater for å bedre oppdretternes produksjonskontroll.

Alt gjøres uten å ta i fisken.

– Vi kan sjekke vintersår og finne sykdommer på finnene. Jo tidligere en kan se dette, desto lettere er det å finne effektive tiltak for fisken, forteller Stingray-direktør Breivik til iLaks.

Sammen med markedssjef Linn Kathrin Bergset og softwareansvarlig Espen Børrud er han på plass i Brüssel, med egen stand, for å tilby flere tjenester på samme laserplatform.

Nettbank
– Det blir nærmest som en nettbank for oppdretterne. Vi tilfører mer informasjon enn kun lusedrap, selv om det fortsatt er det viktigste, sier han, og fremhever særlig den store interessen det har vært for biomassetelling.

– En slipper å håndtere fisken. Hvis en ser på det de børsnoterte rapporterer av tap på håndtering og sulting kan en få hakeslepp. Svinnet er jo på 20 prosent, og målet er å få det ned til ti prosent. På Færøyene har Atli (Gregersen – administrerende direktør i oppdrettselskapet Luna – red. anm.) ti prosent og sikter på fem. Alt går på lusekontroll og håndtering.

Travel høst
Breivik klager ikke over salget.

– Vi har passert 100 noder med god margin. Hvis bare noen kjøper laser av dem som vurderer det, blir det en sabla travel høst.

Tilbakemeldingene fra Stingray-kundene tyder også på at selskapet er på riktig vei.

– Vi har et brukerforum to ganger årlig, hvor vi samler oppdretterne og snakker med dem om deres erfaringer. Der er det gjennomgående to ting som går igjen: Samtlige har høyere kvalitet, superior-grad, og, enda viktigere, fisken er fra en halvkilo eller mer i økt biomasse fra nærliggende lokaliteter, sier Breivik.