Nå er en laks verdt mer enn et fat med olje

Nyheter
10505

Det er oppgangstider for norsk oppdrettsnæring. 2016 har begynt forrykende. Denne uken omsettes 4-5 kilos sløyd og pakket laks til 65 kroner per kilo (FOB oppdretter). Sagt på en annen måte; én 4,5 kilos laks er verdt 292 kroner.

Les også: Lakseprisen sprenger skalaen

Fordel laks
Samtidig faller oljeprisen videre. Idag er prisen 31 dollar per fat Brent råolje. Omregnet til norske kroner, betyr det en pris på 276 kroner. Det hjelper ikke med en historisk svak krone mot amerikanske dollar.

Prisdifferansen er 16 kroner. I fordel oppdrettslaksen.

De tyngste vektklassene for laks, som det er en omfattende manko på, ligger enda høyere i pris – mellom 70 og 80 kroner kiloet. Her er prisdifferansen følgelig enda større.

Oljetung
Nettopp denne prisdifferansen bidrar nok til at lakseaksjene fortsetter der de slapp i 2015 – som børsens beste industrisektor. Oljetunge Oslo Børs dras på sin side ned av det dype oljeprisfallet.

Aksjekurs Marine Harvest Group relativt til OSEBX

Illustrasjon: Nordnet

Mens totalindeksen på Oslo Børs (OSEBX) har falt med ti prosent de siste tre måneder, har oppdrettstungvekteren Marine Harvest lagt på seg. Med siste omsetningskurs, på 117,30 kroner, er differansen i avkastning på 17,3 prosent – i favør av Marine Harvest.