2,9 millioner fisk truet av PD-mistanke

Nyheter
1022

I går ettermiddag ble det kjent at det er mistanke om pancreas disease (PD) ved lokaliteten Eldviktaren i Flatanger kommune. Lokaliteten drives av Midt Norsk Havbruk i samarbeid med Bjørøya Fiskeoppdrett.

Les også: PD-mistanke for Bjørøya fiskeoppdrett og Midt Norsk Havbruk

Det står nær tre millioner fisk på denne lokaliteten.

– 2,9, ja, sier Tore Holand, daglig leder i Midt Norsk Havbruk, til iLaks.

Hele høstutsettet
Snittvekten på fisken er 720 gram – langt unna akseptabel slaktevekt. Holand bekrefter at dette er hele høstutsettet 2015 til Midt Norsk Havbruk og Bjørøya.

– Nå er det 100 prosent samdrift mellom oss og Bjørøya, men formelt sett er det Bjørøya som drifter lokaliteten – selv om vi eier over halvparten av fisken.

Ved PD-utbrudd nord for Hustadvika er normal praksis at PD-smittet fisk skal slaktes ut, såkalt «stamping out». Dette vil i så fall medføre et omfattende tap for de to selskapene. Gitt at den aktuelle fisken fôres opp til fem kilos slaktevekt, og oppnår dagens salgspris, er det potensielle salgsverdier på omlag 900 millioner kroner som nå er truet.

Men Holand håper på et annet utfall i denne saken.

Dialog
– Vi har en gående dialog med Mattilsynet om hva vi skal gjøre. Det er et alternativ å flytte fisken. Det er åpent for skjønn, for det er tilnærmet tomt fot fisk i Flatanger nå. Det er en eller to lokaliteter der det tas ut fisk, og så er det denne. Det blir en skjønnsvurdering. Vi håper vi kan flytte fisken eller la den stå.

– Er det også et alternativ?

– Ja, vi håper det. Men det er Mattilsynet som til syvende og sist avgjør dette, sier Holand.

I Mattilsynet er det avdelingssjef i Namdal, John Bjarne Falch, som har saken på sitt bord.

– Nå er jo Flatanger i observasjonssonen i SAV2-forskriften, så da må det en dispensasjon til fra forskriften hvis den (fisken – red. anm.) skal bli stående. Dette er noe vi diskuterer parallelt mens vi foretar prøver for å verifisere PD-diagnosen. Vi håper på å få en konklusjon ganske snart, og jeg vil understreke at vi har en åpen og god dialog med virksomheten, sier Falch.

Fallende temperatur
– Det haster litt, for sjøtemperaturene detter jo, og en eventuell flytting må komme raskt. Vi er på fallende temperatur og det vanskeliggjør flytting. Jeg føler vi har det travelt i forhold til hva vi skal gjøre med fisken da.

iLaks har ikke lyktes med å få en kommentar fra daglig leder Per Anton Løfsnæs i Bjørøya Fiskeoppdrett. Aud Skrudland, ‎spesialinspektør i Mattilsynet, er idag opptatt i møter og ikke tilgjengelig for kommentar.