Vil ha denne oppdrettsbyen midt i Trondheimsfjorden

Nyheter
1970

Det er flere studentgrupper ved NTNU som har samarbeidet for å lage planene for den futuristiske byen, etter idé fra NTNU-professor Jomar Tørset. Nå håper professoren at noen vil ta ideen videre.

– Det har jo lenge vært planlagt ei bru over Trondheimsfjorden, og det var i forbindelse med det at jeg tenkte at en slik by kunne være med å finansiere dette prosjektet, sier Tørset til iLaks.

Det var Fosna-Folket (krever innlogg) som først omtalte saken.

I henhold til studentenes planer vil den flytende byen bli forsynt av energi fra vindmøller eller bølgeenergi, og det er akvaponisk produksjon av grønnsaker og fisk som skal forsyne de drøyt 2000 innbyggerne med mat.

AKVAPONI: Slik ser studentene for seg at matproduksjonen i byen vil kunne se ut. Foto: Privat.

– Jeg synes det er veldig interessant siden det er mange i verden som har for lite mat. Hvis vi da kan dyrke mat på sjøvann, og produsere både fisk og grønnsaker i lukkede anlegg, ville det være kjempebra, sier Tørset.

Byen består av flytende betongmoduler som er formet som sekskanter med sider på 50 meter. Disse skal forankres på havbunnen ved hjelp av sugeanker, som i dag blant annet brukes i offshore industri.

VED NTNU: Framtidsrettet professor: Jomar Tørset. Foto: Privat.

Stor respons

Johanne Rystad, Kåre Reitan, Camilla Kristiansen og Tomas Svingen Larsen fra Ingeniørfaglig systemtenkning på NTNU har stått for det ingeniørtekniske, mens ytterligere fire studenter fra bygg og miljøteknikk, Karoline Lefstad, Eirik Ludvig Røhme, Eirik Lindgren og Gunnar S. Skar, har utviklet planene for matproduksjonen.

Studentene har foreslått å kalle byen Fram – og de ønsker at den skal legges i midten av fjorden, mellom Rørvik og Flakk.

Byen tenkes  også å være bilfri, og den skal i stedet betjenes av en ferge.

– Responsen har vært kolossal, og det er mange som har ringt fordi de ønsker å skrive om dette. Så jeg håper jo nå at dette skal føre til at noen ser på dette og tenker at de vil jobbe videre med det, særlig siden studentene har gjort en slik fantastisk jobb, sier Tørset.

Så gjenstår det å se, da, om vi får se noe til den futuristiske oppdrettsbyen i Trondheimsfjorden i den nærmeste framtid.