Viking Aqua: – Det er mer modent for landbasert oppdrett nå

Nyheter
0

Selskapet har allerede sikret seg en 200 måls tomt i Skipavika i Gulen, nord for Bergen, men det gjenstår fortsatt en god del før prosjektet kan realiseres. 

Daglig leder i Viking Aqua, Ingar Valvik, sier til iLaks at de både har gjort en god del endringer i prosjektet og at investeringsbiten ennå ikke helt på plass, slik at de kan sette i gang med byggingen av anlegget.

– Vi har jobbet en del rundt designdetaljene og det har blitt litt endringer etter at vi har hentet inn nye samarbeidspartnere, sier han.

Selskapet har satt en kostnadsramme på 2,85 milliarder kroner for å fullføre første byggetrinn av prosjektet, og signerte i sommer en partnerskapsavtale med Framo om å utvikle ny pumpe- og vannstrømsteknologi sammen. 

– Det er et betydelig beløp. Kostnaden på investeringen er meget høy. Det er i første omgang snakk om hele 14.000 tonn laks som skal produseres her, så det vil fortsatt ta litt tid før vi kommer i gang.

Grunnrente 
Han sier videre at grunnrenteskatten kan ha en positiv innvirkning på landbaserte prosjekter når det kommer til villigheten til å investere på land.

– Når vi ser på en total kostnadsramme, så vil det selvsagt være i favør av landbasert oppdrett når oppdretterne får en grunnrenteskatt på toppen.

– Men det er selvsagt ikke der vi skal hente inn forspranget.

Han legger til at det er flere aktører nå som kommer i mål med finansieringene sine, noe han håper vil gjøre det lettere for de som nå kommer etter. Men han er tydelig på at det ikke er en enkel jobb.

– Det er mer modent for landbasert oppdrett nå. Men når vi regner på det, så er det klart at for å få på plass en avtale om banklån, så trenger vi 50 prosent egenkapital. Minst.

Framo
Valvik sier at samarbeidet med Framo vil bli meget viktig for selskapet med tanke på teknologi og det å ha et selskap som virkelig ønsker å skape noe nytt.

– Det er utrolig bra at vi fikk en samarbeidspartner som er så fremoverlent som dem.

– De har en fantastisk tankegang når det kommer til utvikle nye ting. De har også en enorm kompetanse på det meste når det kommer til industri, så for oss er dette klart viktig med en så stor sparringspartner.

Han mener at det er én ting som er viktigere enn noe annet å få på plass før landbasert oppdrett virkelig kan konkurrere med tradisjonell oppdrett.

– Biologi. Om vi får det til, da vil alt gå til vår fordel. Men det er mye som skal på plass før det.

– Det er som sagt store summer, så det er klart mange spørsmål som må besvares. Det er også snakk om kostnad på komponenter, fôr, avskrivinger, energibehov og andre elementer. Vi må også sørge for at fiskevelferden ivaretas, men det er helt klart på biologien vi må bevise at vi får det til, avslutter han.