– Vi glemmer at vi produserer verdens beste matprodukt

Nyheter
706

Administrerende direktør ved STIM, Jim Roger Nordly, mener at vi tilhører en nasjon som elsker å lage problemer og utfordringer for oss selv. – Da glemmer vi at vi produserer et fantastisk produkt som hele verden vil ha, sier han.

Under Produktivitetskonferansen i Kristiansund denne uken, møtte en engasjert Nordly opp for å dempe på problemstillingene man i norsk oppdrett i dag har fokus på. Selskapet STIM samler spesialistkompetanse innen fiskehelse, havmiljø, farmasi og smoltifisering, og direktøren selv mener at det er altfor stort fokus på det negative med næringen.

– Det vi har fått til i næringen er til å være både fascinert og imponert over. Vi lager et produkt som hele verden vil ha, faktisk vil verden ha enda mer av den, forteller han engasjert etter flere foredrag som tok for seg problematikken dagens laksenæring møter.

Les også: Alt var kanskje bedre før?

Vi må snakke om laksen
– Det jeg kan si med sikkerhet er at ingens oldefar var lakseoppdretter. Dette er en relativt ny næring på rundt femti år. Det gjør det desto viktigere å snakke om produktet vårt, vi må snakke om laksen som den merkevaren den er. Vi må forklare folk rundt oss hva vi egentlig driver på med, sier han og gestikulerer vilt.

At oppdrettsnæringen ikke er noe noen har funnet opp på et kontor i Oslo, påpeker han med klarhet.

– Det romantiske fjaset om hvor mye bedre ting var før, er bare tull. Det vi har er det som bygger fremtiden og landet vårt, sammen med havbruksnæringen. Vi glemmer at vi produserer verdens beste matprodukt, forteller Nordly.

Les også: Ferske tall viser laveste svinn på 23 år

Sammenligner laks med gårdsdyr
– Snakker vi om oppdrett, snakker vi om lus, død og fordervelse, sier Nordly oppgitt.

Han mener at fokuset på laksenæringen er for negativ, og at det sett i sammenligning med gårdsdyr burde opplyses langt mer om hvor store forskjellene er, i positivt favør til laksen:

– Se på sauene! Fra fødsel til død kan de forvente seg å få leve i fem måneder. Oksen har en produksjonstid på 17 måneder og kylling bare én måned. Laksen blir 28 måneder. Dersom kyllingen skulle bli like gammel som laksen vår hadde det ikke vært en jævla kylling igjen!