– Trenger ikke mange år på skole for å skjønne at det er sjø-delen som skaper arbeid på land

Nyheter
0

Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) sier at partiet ønsker å utsette grunnrenteskatten. 

Etter at det ble kjent at Lerøy Aurora skrinlegger den nye filetfabrikken på Skjervøy i Nord-Troms, beskylder ordføreren regjeringen for slett arbeid.

– Det som har skjedd nå for oss er rett og slett trist, sier han til iLaks.

– Jeg er en modig kar, men i små kommuner som Skjervøy så er vi avhengig av å kjempe for alle arbeidsplasser, ikke bare det å skape nye, men også klare å beholde de vi allerede har i dag.

Han er tydelig på at de fleste, inkludert han selv, er enige i at det har vært store fortjenester i havbruksnæringen de siste årene. Han mener også at dette bør reflekteres i hvor mye de bidrar med til felleskapet, men at det burde vært en klar dialog før forslaget så dagens lys.

– Oppdrettsnæringen bidrar allerede enormt mye, men kan også bidra enda mer. Det som er viktig er at vi kan jobbe sammen om dette. Det bør ikke styres sentralt hvordan midlene skal fordeles i små kommuner langs kysten, men lokalt. Da tror jeg det kan bli bra.

Utsette
– Det er klart at vi er vant til at det er et svingende marked, men det har det jo alltid vært. Men vi ser at laksen er et veldig etterspurt produkt, både nasjonalt og internasjonalt, og vi har bedrifter her som virkelig ønsker å vokse.

– Da trenger man et stabilt marked som gjør at det går an å satse.

Hvor mye penger kommunene eventuelt vil tape ønsker han ikke å kommentere.

– Når det kommer til Lerøy Aurora, så er det er snakk om en investering på 420 millioner kroner og 30 arbeidsplasser som går tapt i en liten kommune. Det er klart at du trenger ikke mange år på skole for å skjønne at det er sjø-delen som skaper arbeid på land.

Han forteller at han tidlig fikk meldinger om bekymringer rundt en mulig grunnrenteskatt, men at de på ingen måte hadde sett for seg at flere år med arbeid ville gå i vasken.

– Etter syv års arbeid og planlegging, sammen med de store aktørene, så er det tøft, sier han oppgitt.

Les også: Arnøy Laks: – Ser mørke skyer på himmelen

Utlandet
Albrigtsen frykter nå at de jobbene som var tiltenkt kommunen hans vil ende opp i andre land.

– Jeg skulle gjerne sett et skattesystem der man stimulerer utvikling. Her er det tydelig at det de setter i gang gjør akkurat det motsatte.

Han forteller at de sentralt i partiet har hatt mange samtaler om hvor partiet står, og det er tydelig at et samlet parti mener at grunnrenteskatten bør utsettes til tidligst 2024.

– Vi trenger mer tid, så partiet er helt trygg på at vi ønsker å utsette. Lerøy er den største private arbeidsgiveren i Nord-Troms med over 200 ansatte. Så det er klart at det hele sender et sterkt signal.

– Men jeg ønsker å være tydelig på at alt ikke stopper opp. Det er fortsatt mye som skjer rundt næringen her oppe. Og vi både håper og tror at det hele blir realisert i fremtiden, avslutter han.