Tore Tønseth: – Økonomi er egentlig ganske kjedelig

Nyheter
1268

Til tross for at han betegner økonomi som «kjedelig», har nettopp finans, som han mener er det mest spennende innen økonomi, vært en stor del av Tore Tønseths (38) hverdag i flere år. Nå tar han steget fra å være aksjeanalytiker ved Sparebank1 Markets i Oslo, til å passe pengesekken til familien Halsebakk – uten å tenke at han beveger seg stort bort fra komfortsonen av den grunn.

– Jeg tror det er nokså tilfeldig hvor man ender opp, når det kommer til yrkesretning- og valg, sier Tønseth, som godt kunne tenke seg å studere ingeniørfag dersom han ikke hadde valgt en retning innen økonomi.

Doktor-familie
At Tønseth skulle ende opp innen finans, var nok ikke det de fleste rundt ham tenkte under oppveksten. «Hele» familien hans består nemlig av leger:

– Både far min og begge mine to brødre er leger. Brødrene mine har også giftet seg med leger, sier han med et stort smil. Han tar en stor slurk av den ravnsvarte kaffen, og legger til:

– Jeg tror ikke at foreldrene mine forventet det samme av meg. De så nok tidlig at jeg var samfunnsengasjert og kom til å bli noe helt annet. Det ble jeg, kan man vel trygt si.

Selv mener han at det er nokså tilfeldig hvor man ender opp å lande karrieren.

– Du velger en retning, også handlet det om å fullføre det du begynte på. Jeg syns ironisk nok at økonomi er ganske kjedelig, men finans er i det minste det morsomste innen økonomifagene, sier han og trekker på skuldrene.

Fra 1. desember blir dette utsikten fra Tønseths kontor. Foto: Lizbeth Osnes

15 år i finans: – Det er egentlig ganske utrolig
Tønseth kan se tilbake på en 15 år lang karrière innen finans, der de siste 13 årene har vært som aksjeanalytiker.

– Det er egentlig ganske utrolig, med tanke på hvor turbulens denne bransjen er. Her jeg sitter nå (Sparebank1 Markets, journ.anm) er det kun et fåtall som har vært her i over ti år. Det er en kynisk verden, sammenlignet med egentlig alt annet. Det er enkelt og greit slik at ting må være perfekt, ellers er det ikke godt nok. Og når det først er veldig bra, ja, da betegnes det som OK. Det er det som er forventet, noe annet er ikke akseptabelt, sier han.

Nå ser han frem til nye utfordringer som investeringsdirektør i Ronja Capital.

– Jeg tør ikke å si at det er en «trygg» fremtid der, men det er klart, det er en spennende struktur og en finansiell styrke til å gjøre mye. Det er ikke noe særlig utenfor det jeg har gjort tidligere, så bort fra komfortsonen blir det ikke. Jeg ser helt klart frem til å begynne, forteller han.

Han legger til at han har stor tro på at det kan være sunt å skifte beite noen ganger:

– Det er det på tide å gjøre for meg nå.

Tore Tønseth takker for seg etter mange år ved Sparebank 1 Markets i Oslo. Her ved Sparebank1-lokalet i Ålesund. Foto: Lizbeth Osnes

Mangler bare hund og stasjonsvogn – og tid til å slappe av
De siste årene har det ikke bare, som alltid, vært mye å gjøre på jobbfronten. Tønseth har for det meste sittet på kontoret i Oslo når han har vært på jobb, mens det hjemme ikke har vært stort mer avslappende for trebarnsfaren.

– Kona mi og jeg holder nå på å bygge hus i Spjelkavik. Byggingen har pågått ganske lenge nå, men nå ser det endelig ut til at det snart skal bli ferdig. Da mangler vi bare en schäferhund og stasjonsvogn så er vi der, ler han.

At det har vært full rulle og mye å gjøre både på jobb og privat, har Tønseth fått kjenne på kroppen. Når han skal beskrive hvordan den perfekte lørdagen ville ha vært, er han ikke i tvil:

– Det er kanskje litt kjedelig, men en hel lørdag uten noe å gjøre, ingen planer og ingenting vi må rekke, hadde vært helt nydelig. Rett og slett bare kunne slappe helt av. Normalt sett reiser vi bort for å få den følelsen, enten det er til en storby eller familiehytta, men jeg ser veldig frem til å kunne ha en slik dag hjemme også, når huset er ferdig. Det er utvilsomt den ultimate lørdagen for meg, sier han.