To døde etter listeriautbrudd – Det danske mattilsynet hevder å ha funnet kilden

Nyheter
1166

Danskene sier det er den estlandske foredleren M.V.Wool som har forårsaket utbruddet av listeria som har kostet livet til to personer. Selskapet selv mener produktene er trygge.

Ifølge det danske mattilsynet ble det ved en inspeksjon fra september 2018 påvist listeria på den estiske foredlerens røykede ørretprodukter godt over grenseverdien. Det melder den estiske avisen Postimees.

Det første tilfellet av listeria ble diagnostisert i desember 2016, de to siste i 2019. Totalt har syv personer blitt innlagt på sykehus, hvorav to av disse døde. Alle de berørte hadde spist røkt fisk importert fra Estland. Den estiske veterinær- og mattilsynet sier at fisken ble produsert av M.V.Wool.

Testet igjen
M.V.Wools produkter ble testet på nytt i mars i år. 49 prøver ut av 65 viste funn av bakteriene.

– I flere av prøvene fant vi den samme subtypen av Listeria som vi fant hos pasienter i Danmark, sier Nikolas Kühn Hove, leder for kriseteamet hos det danske mattilsynet.

Danskene krever nå at produktene blir kalt tilbake til produsenten.

Uenig med danskene
Konsernsjef for M.V.Wool, Mati Vetevool, sier at produktene deres samsvarer med EUs krav.

– I slutten av februar ble det tatt 65 prøver fra 13 satser M.V.Wool-produkter, med resultater som ligger langt under det tillatte nivået på 100 enheter. 17 prøver viste null listeria, mens det holdt seg under 10 enheter i de resterende 48 prøvene. Produktet vil på 1000 enheter, sier Vetevool.

Han mener problemet ligger hos andre enn M.V.Wool.

– Varer vi sender over hele Europa leveres i kjølte lastebiler som er testet for brudd i kjølekjeden. Men vi kan ikke si hvordan varene håndteres når de forlater hendene våre, sier Vetevool.