– Studentene frykter for de fremtidige jobbene i havbruksnæringen

Nyheter
0

Kristine Dahlgren er masterstudent på det integrerte sivilingeniørstudiet innen havbruk ved Universitetet i Bergen. Nå er jobbmulighetene etter studiet usikre. 

Hun forteller til iLaks at det i tiden etter at forslaget om grunnrenteskatt kom på bordet, så merker hun en drastisk endring blant medelevene.

– Studentene frykter for de fremtidige jobbene innen havbruksnæringen, sier hun.

– Situasjonen virker nokså forandret nå, enn da jeg begynte på studiet.

Hun sier at de studentene som var sikre på hvilke jobber de ønsket seg da de startet studiet, ikke lenger vet om det vil være mulig etter endte universitetsgrad.

– Blant oss studenter føler jeg det er en usikkerhet med tanke på hva de hadde sett for seg som jobb.

Hett tema
Dahlgren, som også er leder i linjeforeningen for fiskehelse og havbruk, sier at oppfatningen blant studentene er at de mener regjeringen ikke forstår hva det vil innebære for næringen om grunnrenteskatten blir slik den er forespeilet.

– Det viktigste for meg er at regjeringen har en forståelse for helheten i næringen, for slik som det har blitt lagt frem nå, så virker det som om det hele har gått litt for fort.

– Hvert fall når det er en såpass stor endring som skjer.

Hun sier at grunnrenteskatten er et daglig tema på universitetet, hvor mye av tiden går med til å diskutere fremtiden.

– Det er absolutt et tema. Folk som hadde sett for seg jobber, som nå på grunn av kanselleringene i næringen, ikke vil være mulig å få når vi er ferdig å studere.

– Fremtiden er plutselig usikker på et vis. For oss alle, sier hun oppgitt.

Ville ikke valgt anerledes 
Selv med de kjenner på de usikre tidene, så er hun helt sikker på at hun ville valgt studier innen havbruksnæringen på nytt om hun måtte bestemme nå.

– Da jeg begynte på studiet  hadde jeg selv ikke så mye peiling på hva oppdrett egentlig var, og valgte studiet fordi havbruksnæringen virket spennende og var en næring i vekst.

– Jeg ville fortsatt, garantert, valgt å studere noe innen havbruk igjen, da det fremdeles er en næring med store behov.

Hun legger til at havbruksnæringen, uansett usikkerheten som nå råder, vil trenge kompetanse i fremtiden.

– Næringen trenger flinke folk som kan være med på å utvikle teknologi og innovasjon, selv om det er usikre tider nå, avslutter hun.