– Strømprisene har spist opp overskuddet

Nyheter
0

Selv om snittprisen på laks fra samme i tid i fjor nesten har doblet seg, så har vi sett en tredobling av strømprisene i samme periode.

Inka er et av selskapene som virkelig fikk merke de høye prisene, med en merkostnad på strømregningene på over en halv million kroner. Per måned.

Karsten Austevoll eier fiskeforedleriet på Lepsøy utenfor Bergen. Han er mildt sagt forbannet når iLaks kontakter han.

– Alle hadde mer eller mindre forventet at ved revidert statsbudsjett, så skulle de gi oss det samme som bøndene. Det er dette politikerne har snakket om i tiden før, men ingenting har skjedd, sier Austevoll.

Karsten Austevoll. FOTO: Kjetil Vasby Bruarøy

Krise
– Det er helt krise. Vi har gått fra 200.000 til 7-800.000 per måned i strømutgifter. Alle småbedrifter sør for Sognefjorden er i samme situasjonen. De går konkurs, noe vi hører om hver dag nå.

Inka har 110 ansatte ved det toppmoderne anlegget og er stolt av at de har klart seg gjennom pandemien uten permitteringer. Austevoll forteller at anlegget totalt bruker 4,2 millioner kilowattimer i året.

– Vi prøver å holde i arbeid. Hadde vi bare fått halvparten dekket, så ville vi klart oss greit. Men vi ser at dette er året hvor vi rett og slett ikke vet om vi overlever, legger han til.

– Hele årets overskudd kommer til å gå rett ut, sier han oppgitt.

Les også: Storfint besøk på Inka.

Flaks
En av aktørene som kan juble, er Biofish i Tørvikbygd i Hardanger. De inngikk en avtale på installasjon av solceller på sin fabrikk. Med en fastpris på en krone og ti øre per kilowattime. Dette tilsvarer en besparelse på nesten 40 prosent i forhold til snittprisen på Vestalandet.

– Installasjonen har vi ikke betalt for, så dette var en god avtale for oss. Vi inngikk denne rett før strømprisene gikk til himmels, sier Ole Fredrik Skulstad, daglig leder i Biofish.

I en illustrasjon iLaks fikk se da da vi var på besøk, viser grafen at det i snitt var en tredjedel av strømforbruket brukt på anlegget kom fra solcellepanelene.

Max Oconner viser grafen over strømforbruket. På det meste, over halvparten fra fornybar energi. foto Sindre Nordeide

– I dag, når det er blå himmel og sol, klarer vi faktisk å produsere over femti prosent fornybar energi, forteller Max Oconner, elektriker ved Biofish.

– Det selvsagt sies at grafen er litt misvisende siden vi faktisk ikke har tatt i bruk det siste RAS-anlegget, men det er en fin indikator på hvor effektivt det er. Når alt er oppe og går, så får vi et et endelig svar, legger Skulstad til.

Må se etter nye måter
Austevoll forteller til iLaks at de regnet på hva det ville koste å få installert solceller på fabrikken deres da den ble bygget, men at det utifra strømprisene noen år tilbake, ikke ville være lønnsomt å bruke fem millioner kroner på det.

– Hadde vi sett hva prisene ville bli, hadde vi installert solceller. Det var en investering som vi så at ikke ville lønne seg. Vi er et grønt bygg, så vi så etter alle måter for oss å bli best mulig, avslutter han.

iLaks har tidligere skrevet om hvor stort energiforbruket vil være for landanlegg.