Storsmolt gir knallresultat for Grieg i Rogaland: – Den går som en kule fra dag én

Nyheter
1167

– Den store smolten beviser det vi har trodd, sier konsernsjef i Grieg Seafood, Andreas Kvame.

Grieg Seafood dro inn 267 millioner kroner på driften i årets tre første måneder, og det er den norske delen av bedriften som drar lasset. Spesielt positivt for Grieg er det å se at satsingen på storsmolt i Rogaland ser ut til å være en kjempesuksess.

Konsernsjef Kvame forteller at storsmoltstrategien til Greig går i henhold til de planene som selskapet har lagt. Videre forteller han at de nå er ferdige med slakt fra det første utsettet fra settefiskanlegget i Trosnavåg, som i 2017 oppgradert for 130 millioner kroner. 

– Fisken gikk i sjø i 347 dager. Den ble satt ut i første kvartal 2018 med en snittvekt på 430 gram, og slaktet ut på 5,1 kilo, sløyd. Vi har aldri før slaktet så stor fisk i Rogaland i første kvartal, sier Kvame.

Får de rette svarene
Til iLaks forteller Kvame at han er svært fornøyd med de svarene de har fått fra storsmolten så lang.

– Den går som en kule fra dag én. Nå gjenstår det bare å få det bekreftet flere ganger, og vise at dette er rett strategi. Vi synes vi får de rette svarene, og den store smolten beviser det vi har trodd, sier han.

Første storsmoltutsett fra Tytlandsvik Aqua skjedde nå i overgangen mellom første og andre kvartal.

Kvame forteller at de har en målsetning om snittvekt på over 500 gram på fisken som settes ut i Rogaland i 2020. På sikt trolig enda større.

Et plussregnestykke
I kvartalet hadde Grieg ingen dødelighet på grunn av PD i noen av sine tolv lokaliteter i Rogaland.

– Vi unngår PD når fisken står i sjø i mindre enn tolv måneder, og reduserer antallet behandlinger for lus, som igjen gjør at vi unngår å stresse fisken. Det reduserer kostnader, sier Kvame.

På den annen side er det en ekstrakostnad ved å ha større smolt.

– Det vi gjør øker kostnaden i smoltfasen, men det reduserer kostnaden i sjøfasen. Til nå er det helt klart et plussregnestykke, sier Kvame.

Vil ha større smolt også andre steder
Kvame forteller at Grieg planlegger å ta med seg storsmoltstrategien også til andre regioner.

– Men kanskje ikke så høyt som i Rogaland. I Finnmark så har vi på de siste årene økt fra en utsettsvekt som var under 100 gram til å nå nærme oss 200 gram.

EBIT per kilo i Rogaland ble i kvartalet 25,31 kroner, mens i Finnmark ble EBIT per kilo 25,01 kroner.