Stingray: – Vi er klare til å skalere opp

Nyheter
1043

Siden 2014 har Stingray skutt over 1,1 milliarder laserpulser mot lakselus uten at det er rapportert om en eneste skade eller behandlingsdød på fisk.

På hver sin Europall står åtte lasernoder pakket og klare for utsendelse fra fabrikken til Stingray i Groruddalen i Oslo. Det er siste innspurt på nok en serie med ti noder som skal sendes nordover. Gjemt bak kassene i lokalet sitter tekniker Rino T. Bjørnstad og sjekker at alt fungerer som det skal på node nummer 297. Det lyser blått på noden. Alt fungerer.

Det er like før Stingray-laser nummer 300 står i merd, noe som betyr at Stingray er på plass i omtrent 170 merder i Norge. I de største merdene med 200.000 fisk anbefaler de kundene å ha to lasernoder.

I dag har Stingray 22 oppdrettsselskaper som kunder. Noen har opp mot 40 noder, mens et par selskaper har under ti. Et voksende antall kunder har nå passert 20 lasere hver.

Laser-node nummer 297 er straks klar til å sendes ut fra fabrikken. FOTO: Andreas Witzøe

Leveringskapasitet
John Arne Breivik, daglig leder i Stingray, forteller at de har en leveringskapasitet for øyeblikket på 200 enheter i året, eller et sted mellom 15 og 20 i måneden. På ett skift.

– Vi har gode muligheter for å skalere opp. Vi har brukt en del år, og penger, med satsing på robotisering, tekniske tegninger og arbeidsverktøy, slik at vi raskt har muligheter til å skalere opp når markedet begynner å bevege seg for alvor. Vi hadde en fin utvikling mellom 2017 og 2018. Vi har nå gode økonomiske muligheter til å investere og satse på videre utvikling, sier Breivik.

Han setter fra seg kaffekoppen før han går inn i et mindre rom hvor fire menn sitter foran hver sin arbeidsstasjon og lodder på hver sine databrikker. Her inne er det ikke lov med væsker som kan havne i elektronikken.

– Mange spør oss hvor er det vi kjøper delene til laseren. Vel du kan jo se her. Det er ikke mye vi kjøper ferdig, det aller meste lager vi selv ut fra råmaterialene og spesifikke komponenter, sier Breivik.

FOTO: Andreas Witzøe

«Hjemmelaget» 
Og han overdriver ikke når han sier de kan lage det meste selv. En rekke komponenter kjøper de naturlig nok inn, men alt fra å lodde egne databrikker og designe sine egne små thrustere til å lage egne datasystemer, det gjør de på huset hos Stingray.

Lengst inn i lokalet jobber to menn med fullføring av laser-node nummer 299 og 300. De stresser ikke, men er nøysomme med et arbeid som krever ekstrem presisjon. Som sunnmøringer flest er ikke Breivik beskjeden når han beskriver eget produkt.

– Dette er teknologi i verdensklasse. Vi blir ofte brukt som eksempel for norsk teknologi ute i Europa. Mange får seg et lite sjokk når de ser hvor langt fremme teknologisk en leverandør til oppdrettsbransjen er, sier han.

I denne delen av fabrikken monteres laser-nodene. FOTO: Andreas Witzøe

– De tror ikke på oss
Helt på toppen, i fjerde etasje, ligger det Stingray kaller kontrolltårnet. Her kan man se live video fra alle laser-nodene som er ute i merd.

Breivik forteller at det fortsatt er slik i 2019 at det å selge inn laserteknologi kan være utfordrende.

– Vi har potensielle kunder som kommer hit på besøk. De får full omvisning og er rimelig imponert, men selv på slutten så er det liksom sånn: «Ja men, dere gjør ikke det der. Det er ikke live bilder vi ser?» Det er rett og slett folk som ikke forstår at systemet står der, detekterer og fjerner lus hver time, hver dag, 86.400 sekund i døgnet, sier Breivik.

Øverst i hjørnet på en skjerm i kontrolltårnet tikker et høyt tall, rimelig kjapt. 1.126.232.123, 1.126.232.124, 1.126.232.125.

– Det er antallet laserpulser vi har skutt siden oktober 2014. Over 1,1 milliard. Det er ikke slik at én puls alltid tilsvarer en skutt lakselus. Noen ganger skyter man et kluster på tre lus, andre ganger er det bare en prikk på fisken, forklarer Breivik.

I kontrolltårnet til Stingray følger de med på alle laser-nodene de har ute i merd. FOTO: Andreas Witzøe

Ikke bare en duppedings
For å sikre at flest mulig laserpulser skytes som følge av lus på fisken, har Stingray en egen analyseavdeling som går gjennom 10.000-vis av bilder hver uke. Det har resultert i at noder kan levere opp mot 93 prosent av skuddene med dokumentert treff når lusenivåene er stigende. Selv om ikke alle pulsene ender med et treff på en lakselus, skader de ikke fisken. Fortsatt er det ikke rapportert om en eneste skade eller behandlingsdød på fisk.

– Det vi gjør handler ikke bare om å levere en duppedings som heter laser, laseren er en stadig mindre andel av det vi tilbyr. Vi selger hele konseptet Stingray Lusekontroll, som også inkluderer lusetelling på bilder, sier Breivik.

Han opplever at mange fortsatt heller tyr til den manuelle måten og forstår at flere må endre gamle vaner.

– Det tar tid å forandre tankegangen til folk fra at de skal være veldig manuelle til å la dem forstå at det er bedre å la teknologien jobbe med kontinuerlig og automatisk avlusing døgnet rundt, avslutter Breivik.