Stingray har vokst ut av lokalene og åpner servicesenter på 2.000 kvadratmeter

Nyheter
1054

Har tatt over nytt næringslokale rett ved det gamle Stingray-lokalet i Groruddalen i Oslo.

– Bygget kommer i tillegg til det vi allerede har. Vi har vokst ut av lokalene våre og for å være kapable til å serve alle kundene våre best mulig har vi sett oss nødt til å utvide med et eget bygg for serviceavdelingen, sier John Arne Breivik, daglig leder i Stingray.

Stingray leverte sine første laser-node i 2014, og har siden den gang skutt over 1,1 milliard laserpulser. I dag har Stingray nærmere 300 laser-noder ute hos kunder og med en leveringskapasitet på rundt 200 i året stiger dette tallet hurtig.

– Det går fort mot 400, men det er bare bra. Hvis vi følte at vi var utsolgt hadde vi hatt et problem. Det er tross alt et sted mellom 4.000 og 5.000 merder i Norge, så vi har bare noder på plass i omtrent tre prosent av totalen. Det er et stort marked for oss enda og da er det viktig at vi har areal og ansatte til å håndtere det, sier Breivik.

I vanntanken i servicesenteret kan Stingray teste to laser-noder av gangen. FOTO: Andreas Witzøe

Ikke bare på huset
I det nye lokalet med servicesenteret er det funnet plass til en vanntank for testing av nodene, flere ulike stasjoner for testing av elektrisk utstyr og et stort lager for reservenoder. Inn på gulvet trilles en laser-node på to Europaller. Det er en av de aller eldste nodene, node nummer 16. Den kommer fra en lokalitet i Nord-Norge og har kun noen få måneder forventet levetid igjen.

– Vi garanterer for 48 måneder levetid. Så selv om denne har kun noen måneder igjen tar vi den inn og fikser den. Dersom det er en lengre service sender vi ut en av reservenodene for å erstatte den som er på service, sier Breivik.

Men det er ikke kun på huset de utfører service, i en reol ved utgangen har alle ansatte en ferdigpakket bag dersom de må reise ut for å hjelpe kundene på kort varsel. Nærheten til Alnabru og rask vei til Gardermoen er av vesentlig betydning for Stingray.

– Mange tenker nok at det er rart å legge en slik bedrift til Oslo, men selv om vi er lagt unna geografisk er vi kun en flytur unna. Det er mye lettere for oss å komme oss til Nord-Norge herfra enn det ville vært fra Vestlandet, og omvendt. Og nærheten til fraktterminalen på Alnabru gjør at vi enkelt kan sende nodene til oppdrettskunder både i Norge og internasjonalt.

I andre etasje i servicesenteret blir det kontorlokaler. John Arne Breivik, daglig leder i Stingray, viser frem grupperommet som skal hete «Merda». FOTO Andreas Witzøe

Aldri solgt så store volumer tidligere
Breivik forteller at veksten siden 2014 har vært stor, og aldri før har frekvensen i gjenkjøp fra kundene vært større. Ei heller har solgt volume vært like stort som i dag.

– De siste tre månedene har vi solgt 50 lasere bare til Nord-Norge. I dag er vi 50 ansatte, 20 mer enn på samme tid i fjor. Og erfarne og svært kompetente folk søker seg til oss fordi de ser at vi er i spennende utvikling samtidig som vi er ledende på teknologi, sier Breivik.

Og han er helt sikker på at bedriften ikke skal flyttes ut av Norge.

– Flinke ingeniører koster omtrent det samme uansett hvor du er i verden, automatisering koster omtrent det samme, men strømmen er billigere i Norge. I tillegg har vi full kontroll på kvaliteten, som er av høy klasse. Så det å bygge den typen avansert teknologi som vi gjør her er det ingen grunn til å flytte ut av landet, sier Breivik.

Vil fortsatt bli bedre
Det er lite som tyder på at veksten til Stingray skal stagnere, og Breivik er klar for å videreutvikle bedriften. Det neste steget er å bruke mer maskinlæring og lage enda mer automatisering av systemene.

– I takt med teknologien kan vi også utvikle oss, og det har vært en fantastisk utvikling det siste halvåret. Når Samsung, Huawei og Apple begynner å kjøre maskinlæring, og ikke minst når bilindustrien bestemmer seg for at de skal ha prosessering til å lage selvkjørende biler, da får du en kraft på teknologiutviklingen som er helt enorm. Den kan vi også benytte oss av, sier han og legger til:

– Kraften som har vært i dette har tillatt oss å mangedoble frameraten (antall bilder per sekund) på bildene i laser-nodene og med det økt treffsikkerheten til laseren ned til tideler i millimeter.

Breivik synes det er mange som sprer rundt seg med ord og uttrykk uten at de helt vet hverken hva de betyr eller hva de gjør. Selv er han ubeskjeden.

– Det er mange som sprer rundt seg med buzzwords tilknyttet maskinlæring og AI. Mange av dem aner ikke hva det er. Men vi gjør faktisk disse tingene, og vi er verdensledende innenfor vårt område, avslutter han.

Den bildebaserte lusetellingen er sammen med laseren det de kaller Stingray lusekontroll. FOTO: Andreas Witzøe