Spansk importør: – Vi kommer ikke til å kjøpe mer laks, ellers kan vi ikke overleve

Nyheter
1980

Den spanske sjømatimportøren Europacifico sier at de ikke vil bestille mer laks, ettersom de ikke kan selge den i dagens marked.

Mandag uttalte den spanske regjeringen at 400 mennesker har omkommet av koronavirus det siste døgnet. En rask spredning og den høyest registrerte spredningen på 24 timer i Spania. Som et resultat blør blant annet sjømatnæringen, men det verste er i vente ifølge statsministerens tale lørdag.

Europacifico forventer også mer utfordrende forhold og prøver å minimere produksjon og utgifter for å overleve.

Overleve
– Vi selger ikke noe som ikke er en salgbar fisk. Dette for å overleve. Ingen salg av noen spesielle arter akkurat nå, sier Luis Suarez, daglig leder i Europacifico, til iLaks.

Europacifico prosesserer rundt 15.000 tonn fisk i året, og laks er den sjette største fiskearten de selger. Selskapet behandler vanligvis rundt ti tonn laks i uken, men akkurat nå foredles det bare ett tonn laks i uken.

– Vi foredler 90 prosent mindre laks enn vanlig. Vi kommer ikke til å kjøpe mer laks, ellers kan vi ikke overleve, forklarer Luis Suarez og utdyper:

– Lakseprisene synker, og ingen bestiller mer.

Europacifico kjøper vanligvis frossen laks fra Chile og Norge. Den siste sendingen så langt er på vei fra Chile.

Spart så langt ved salg av supermarkeder
Selskapet er i mellomtiden reddet av den økende etterspørselen fra supermarkeder, da innbyggerne har fylt opp hjemmene sine for å forberede seg på at korona-viruset vil infiltrere matmarkedet.

– Supermarkeder er veldig aktive nå. Men vi regner med at dette stopper snart. Folk kjøpte mye mat i begynnelsen på grunn av panikk. Nå er alle kjøleskap og frysere fulle, og det er ikke mer rom for varer, sier Luis Suarez.

Luis Suarez sier at selskapet forventer at folk vil kjøpe produkter med lav verdi i den kommende tiden fordi mange mennesker har mistet jobben.

– Vi forventer at salget vil reduseres med 50 prosent i supermarkedene, sier han.

Matservering kan ikke betale
En av de store utfordringene for Europacifico er at mange selskaper i næringsmiddelindustrien ikke kan betale regningene for øyeblikket.

– Dette har en enorm økonomisk innvirkning på vår virksomhet. 50 prosent av våre kunder i detaljhandelen er ikke i stand til å betale regningene sine, sier Luis Suarez.

Han er veldig opptatt av tiden som kommer. Spania har rundt 50 millioner turister i året, mest om sommeren, og mye salg går til restauranter og hoteller i løpet av denne perioden.

– Matserveringen har stoppet helt. Ingen salg i det hele tatt. Dette kommer til å fortsette lenge. Jeg tror det vil være vanskelig i år for reiselivsbransjen i Spania. Ingen vil ønske å reise hit. Alle vil være redde og bli i sitt eget land. Bare se på Kina, vil du dra dit akkurat nå? spør Luis Suarez og konkluderer:

– Reisebransjen vil lide, og derfor vil vi også. Vi må få støtte fra regjeringen for å overleve dette.