Som blodfersk fiskehelsebiolog, var Mattias på befaring. Det han fikk høre da, vil han aldri glemme

Nyheter
354

Onsdag tok iLaks seg en tur innom da det nye styret i Youngfish nord skulle holde sitt aller første styremøte. Det ble derfor en god anledning til å bli virkelig kjent med morgendagens sjømatledere.

Hvem er de? Hva liker de best å spise? Eller gjøre på fritiden? Og hva er det som gjør Youngfish så inderlig bra?

Det får du vite under.

Solfrid Henriksen (25) fra Lofoten – ny i styret

Henriksen jobber på visningssenteret Salmon Center Bodø, og er et av tre nye medlemmer i Youngfish-styret.

– Jeg har vel kanskje alltid hatt en drøm om å jobbe med noe som har med havet å gjøre, men det tok noen år før jeg tok det endelige valget om akvakulturutdanning.

I tillegg til jobben studerer hun akvakultur på Nord universitet.

– Jeg synes det beste med Youngfish er at det gir de unge muligheten til å skape samhold og dialog på tvers av de ulike sjømatnæringene. Derfor anbefaler jeg også alle som jobber innenfor sjømat om å melde seg inn, legger Henriksen til.

Hun tror folk ikke er klar over hvor mange muligheter som fins innenfor sjømat.

– Du kan jo være alt fra jurist, til røkter og fiskehelsebiolog. Det er også regnskap og økonomi. Det fins nesten ingen grenser, og uansett hva du studerer handler det nesten bare om at du satser og tør å ta et valg, sier Henriksen.

Solfrid Henriksen.

Fem kjappe:

Favorittmat?

– Grillet tørrfisk.

Favorittserie?
– Sherlock Holmes
Gjør helst?
– Jeg driver mye med styrkeløft, og liker generelt å være aktiv.
Og helst ikke?
– Sitter i en kajakk mens en hval kommer opp på siden. Jeg har vært i en småbåt i samme situasjon, og det er ikke noe særlig.
Karrieremål?
– Jeg har lyst til å jobbe med noe som kan være fint både for meg selv og for resten av verden, og da er jo havbruk en fin bransje.

Robert Johansen (33) fra Andøya

Robert Johansen er styreleder i Youngfish nord, og selv om han ble konstituert så sent som på nyåret, har han i praksis hatt rollen siden i fjor sommer.

– Jeg har jo vært med i styret siden starten, og det har vært veldig morsomt å være med på. Jeg tror man har bruk for en slik organisasjon, ikke minst fordi det stadig blir yngre og yngre folk i næringen. Det er rett og slett interessant å få være med på det, sier Johansen.

I dag er han kvalitetsleder i SalMar, men 1. mai inntar han sjefsstolen i Hopen Fisk i Lofoten.

– Jeg tror jo kanskje at det blir vanskelig å være like aktiv i Youngfish like etter at jeg har begynt i den nye jobben, men tanken er at jeg skal kunne bli mer og mer aktiv ettersom ting roer seg litt ned.

Fem kjappe:

Robert Johansen.

Favorittmat?

– En veldig god boknafisk eller lutefisk.

Favorittserie?

– En dansk humorserie som heter Klovn.

Gjør helst?

– Fisker, både i vann og i elv og i havet. Og så liker jeg å reise, da.

Og helst ikke?

– Det å vaske eller male er to ting som jeg liker å utsette.

Karrieremål?

– Jeg skulle ønske det ble produsert mer ferdig mat i Nord-Norge, og at denne i  mindre grad ble sendt ut av landsdelen ubearbeidet. Jeg skulle ønske vi kunne lage mer ferdig fisk, og ikke bare ta den inn på is og ut igjen. Det handler jo om stoltheten for produktene, og også om arbeidsplasser. Så om jeg kunne bidra til dette, hadde det vært fint.

Mia Constanse F. Gylseth (29) fra Sakrisøy – ny i styret

Mia Constanse F. Gylseth jobber til daglig i Anitas sjømat på Sakrisøy, men hospiterer for tiden i Norges sjømatråd.

For Gylseth har det å jobbe i sjømatnæringen vært et naturlig valg.

– Familien har drevet med produksjon og handel av sjømat gjennom 5. generasjoner så jeg har fått mange inntrykk og erfaring fra ung alder som jeg setter stor pris på. Det var alltid artig å være på kaia, enten vi skjærte torsketunger eller tok inn tørrfisk. I en periode gjennom 80 og 90-tallet drev pappa med lakseoppdrett og da var vi med ut på merdene og fôret laksen for hånd.

– Bare fra jeg var lita har det vært ei enorm utvikling i sjømatnæringen som både gir spennende arbeidsplasser, og ikke minst gode muligheter til å kunne skape sin egen arbeidsplass.

Hun synes derfor at den økte interessen for sjømatnæringen er ekstra gledelig.

– De siste årene har havet og sjømaten har fått det fokuset som bør ligge i de største ressursene vi har. Det er det som gjør YoungFish så gøy og inspirerende. Det er sosialt, uformelt og mulighetsorientert. Ved å bli kjent med andre i næringen får man dessuten ny kjennskap til mangfoldet i bransjen.

Mia Constanse F. Gylseth.

Fem kjappe:

Favorittmat?

– Det må bli ulike varianter av tørrfisk. En absolutt favoritt er boknafisk. I Anitas sjømat har vi en premiere på årets boknafisk hvert år, og da hører jo et godt øl med. Helst Lofotpils.

Favorittserie?

– Jeg venter på neste sesong av Broen. Og jeg liker generelt skandinaviske serier.

Gjør helst?

– Jeg er veldig glad i friluftsliv, å være ute på tur og å gå fjellet. Og det er det jo bare å meske seg med det her i Lofoten, du er alltid bare en liten topp unna utsikt i verdensklasse.

Og helst ikke?

– Jeg kommer ikke på noe spesielt, annet enn at jeg prøver å bruke mindre tid foran PC. Det er jo slik i dag at det kreves at man jobber mye gjennom PC-skjermen, og det er noe jeg ellers prøver å begrense.

Karrieremål?

– Det som ligger til grunn for det jeg gjør er et oppriktig ønske om at norsk sjømat skal havne på flere middagsbord rundt om i verden. Et mål er å gjøre mer ut av det gode råstoffet vi har til å bygge sterke merkevarer gjennom utvikling av kvalitetsprodukt med historie.

Tor Erik Somby (31) fra Kautokeino – ny i styret

Tor Erik Somby bor i Tromsø, hvor han jobber med forbrukerinnsikt i Norges sjømatråd. Han ble Youngfish-frelst etter å ha vært på et av deres årlige arrangementer i Bergen.

– Folkene der var veldig lette å komme i kontakt med, og det var interessante folk ikke minst. Og det er jo viktig med nettverk, så det var en god mulighet til å bli kjent med flere i næringen.

31-åringen har en mastergrad i markedsføring, og sier han stortrives i rollen hans i sjømatrådet.

– Det er ei spennende næring som er i vekst, og det er det veldig morsomt å få være med på, sier Somby.

Tor Erik Somby.

Fem kjappe

Favorittmat?

– Sushi.

Favorittserie?

– House of Cards og Suits.

Gjør helst?

Jeg tar meg gjerne en topptur med splitboard.

Splitboard?

– Det er en type snowboard hvor du går opp med ski, så kan du sette de sammen så det blir et snowboard til veien ned.

Artig. Og helst ikke?

– Sitter stille. Jeg liker å være aktivitet og føler ofte at jeg må ha noe å gjøre.

Karrieremål?

– Jeg håper å etter hvert kunne starte et eget konsulentselskap og drive rådgivning. Jeg føler egentlig at jeg får gjort litt av det i sjømatrådet, men drømmen på lang sikt er å drive et eget selskap.

 

Mattias Bendiksen Lind (27) fra Trondheim 

Lind er fiskehelsebiolog i selskapet HaVet. For ham er Youngfish først og fremst en arena hvor man kan møte kollegaer fra alle delene av sjømatnæringen.

– Gjennom YoungFish får man muligheten til å treffe andre som brenner for det samme som deg. Det beste med YoungFish er folkene. I YoungFish samles mange engasjerte og entusiastiske mennesker, og det er en veldig motiverende gjeng å være en del av. Jeg gleder meg alltid litt mer til å dra tilbake på jobb etter et YoungFish-arrangement.

Siden han begynte å jobbe i sjømatnæringen er det særlig en opplevelse som har satt seg fast i hukommelsen.

– Jeg var på tilsyn ved et anlegg i Vesterålen da jeg kom i prat med noen av dem som jobbet der. Så jeg spurte hva de hadde drevet med tidligere. Og da svarte en at han begynte å røkte dette anlegget den 5. januar i 1989. Altså akkurat ett år før jeg ble født.

– Det er noe jeg har husket siden, og som gjorde at jeg som ung og uerfaren fiskehelsebiolog innså hvor mye erfaring som er ute på merdkanten. YoungFish-medlemmene er framtida, men vi må huske å ta med oss kunnskapen som er ute i næringa på veien.

Mattias Bendiksen Lind.

Fem kjappe:

Favorittmat?
– Jeg må nok si at jeg er glad i god mat. Alt som består av gode råvarer. Men jeg vil kanskje si at jeg har en forkjærlighet for sjømat, og så digger jeg hjemmelaget pizza.
Favorittserie?
– Vikings er rått.
Gjør helst?
– Jeg liker å være til fjells, eller i kajakken, eller på ski. Jeg liker rett og slett veldig å være ute i naturen og holde meg i aktivitet
Og helst ikke?
– Jeg liker ikke å være en hel dag på sofaen. Da blir jeg veldig rastløs.
Karrieremål?
– Jeg har lyst til å gjøre noe som er bra for flere enn meg selv. Jeg har også lyst å bli god i faget mitt, og bidra til bærekraftig ressursutnyttelse slik at vi kan produsere mer god og sunn sjømat til en økende befolkning. Og så har jeg samtidig lyst til å være med å dra lasset for å løse våre biologiske utfordringer. 
– Så skal jeg ikke glemme å ha det gøy på veien.
Odd Eirik Jenssen (27) fra Vesterålen
Jenssen jobber som selger i Polar Quality i Bodø, Han tror spesielt at det er to hovedgrunner til at han har endt opp i denne jobben.
– Jeg har jo vokst opp med oppdrett og laks. Og så synes jeg salg er spennende. Det handler om relasjoner og fart, og det er morsomt. Det er ingen arbeidsdager som er like.
Han mener Youngfish er spesielt viktig for de som ønsker å opparbeide seg relasjoner og nettverk innenfor næringen.
– Det handler jo om å skape en plattform for de unge i næringen, og spesielt i Norge. Så da tenker jeg at vi kan være et kontaktpunkt for de unge hvis vi kan nå ut til dem, og bidra til at de får trygge holdepunkter i begynnelsen av karrierene sine. Og det er jo kjempeviktig.
Odd Eirik Jenssen.
Fem kjappe: 
Favorittmat?
– Grillet hvalkjøtt på en varm sommerdag.
Favorittserie?
– Uff, det er mange å velge mellom. Jeg får si Game of Thrones.
Gjør helst? 
– Ser Manchester United spille kamp.
Og helst ikke? 
– Ser Liverpool spille kamp.
Karrieremål? 
– Jeg vil gjerne bidra til næringa og være med på å skape et godt rykte til norsk sjømatnæring.