«Smøla Våg» er allerede i full drift

Nyheter
2721

Rederiet Eines ved Randi og Mikal Arild Eines på Smøla, kjøpte den gamle brønnbåten «Hedda» i november. Nå har båten fått navnet «Smøla Våg» etter samarbeid med niendeklassinger på Smøla, og er i full drift.

– Vi begynte forhandlingene med båten i oktober, og 26. november ble båten overtatt og satt ut i arbeid, forteller daglig leder ved Eines, Pure Shipping og Rent Hav, Jan Eirik Nordseth.

Jan Eirik Nordseth. Foto: Privat

Før «Hedda» ble kjøpt opp av Eines og omdøpt til «Smøla Våg», har hun vært på Nordmøre i lang tid og blant annet kjørt stamfisk for Mowi. Båten ble bygd på Helgelandskysten i 1982, og solgt videre til blant annet Lerøy på Goma i Kristiansund, deretter til Frøya og senere Sunnmøre.

Miljøvennlig og prisbesparende
Da «Hedda» ble lagt ut for salg, var selskapet Eines: Dette var båten for dem.

– Det er klart at et innkjøp av en eldre brønnbåt er langt mer gunstig i pris, men for oss er det også snakk om et valg tatt på vegne av miljøet. For det første er gjenbruk et godt, miljømessig valg, og for det andre har denne båten alt vi trenger. I stedet for å kjøpe en større båt som store deler av tiden går med halv last, sikrer vi nå en båt som alltid går fullastet, sier Nordseth til iLaks.

Etter Nordseths beregninger, skal «Smøla Våg» ha kapasitet til å frakte 22-23 tonn med smolt, og mellom 60 og 70 tonn slaktefisk. Båten er på 580 kubikk.

I full drift
Årets første måned er fullbooket for «Smøla Våg» og rederiet, det samme gjelder månedene fra april til juni. Når iLaks snakker med Nordseth, er «Smøla Våg» på vei til kai på Frøya.

– Vi har noe kapasitet til mer frakt før april og etter juni, men ellers er ordreboken så godt som full. Det føles veldig bra. Vi har jobbet godt og effektivt med å få til dette og er glad for å ha et allerede etablert samarbeid med rederiene og aktørene, etter å ha gjort ulike tjenester innen avlusing og service tidligere, forteller Nordseth.

Frem til nå har båten blitt kjørt for egne bedrifter, og frakter blant annet smolt fra Smøla klekkeri og settefisk, og fra Nekton Havbruk.

Denne gjengen med niendeklassinger har bestemt navnet «Smøla Våg». Foto: Eines

Prosjekt med niendeklassinger
I ekte lokalmiljø-stil, inngikk Eines et samarbeid med innovasjonscampen på ungdomsskolen. Elevene som fikk denne oppgaven, skulle blant annet sette opp en profil for selskapet.

– De skulle utarbeide en plan som gikk på kommunikasjonsplattformer og hva som kjennetegner vår bedrift og våre kunder. I tillegg skulle de komme med forslag til logo for selskapet, og til sist da finne navn til brønnbåten som da het «Hedda», sier Nordseth.

Ideen om at det nye navnet måtte ha noe med Smøla å gjøre, var det liten tvil om.

– Det var først snakk om at hun, og alle andre båter i rederiet, bare skulle hete «Smøla». Men ettersom det kunne oppstå forvirring med flere båter med samme navn, ble det funnet ut at gründerne bak selskapet Eines, Randi og Mikal Arild Eines, kom fra et sted som heter Grundvågen, ble det bestemt at «Hedda» skulle omdøpes til «Smøla Våg», forteller Nordseth.