Smart Salmon har levert søknad om å produsere 8.000 tonn laks på land i Frankrike

Nyheter
0

Den 100 mål store tomten er allerede sikret i den lille byen Guingamp nord-vest i landet. 

Smart Salmon, som har konsesjon til å produsere 7.500 tonn laks på land i Bremanger kommune, mener det franske markedet er et riktig sted å satse.

– Vi har jobbet med det franske prosjektet i kullissene helt siden 2017, men med betydelig opptrapping fra 2022, og da spesielt etter sommeren. Så dette er en milepæl, sier daglig leder, Petter Bakke, til iLaks.

Han er tydelig på hvorfor de har sett mot å få bygget et anlegg i Europa.

– Vi har hele tiden hatt et ESG-perspektiv i fokus når det kommer til våre oppdrettsprosjekt, og besparelsen på frakt ned til kontinentet er en viktig faktor her.

– Så er jo også franskmennene kjent som et folkeslag som virkelig elsker laks. Nesten alt av laks er i dag importert til landet, så mulighetene her er enorme, og vår ambisjon om å produsere laks i Frankrike står støtt.

ESG-rapport
Han forteller at han regner med at bygget, som skal huse et fullskala RAS-anlegg; fra rogn til matfisk, slakteri og helt til filletlinje, vil komme på cirka 1,5 milliarder kroner.

Petter Bakke. Foto: Smart Salmon

– Det er en cirka kalkyle, men vi har gode bakgrunnstall å bygge på.

Bakke sier at de nylig publiserte den oppdaterte ESG-rapporten for selskapet, med en egen ny rapport for den franske satsingen.

I rapporten fremgår det tall som mht et strømforbruk på 4,5-5 kWt per kilo produsert laks, og et vannforbruk ned mot en liter vann per kilo. De regner også med at de årlig vil kunne produsere et sted mellom 60-80 kilo laks per kvadratmeter.

Også på det franske prosjektet, som på det norske prosjektet, er det israelske AquaMaof som skal levere teknologien.

– Vi har solide samarbeidspartnere som vi jobber tett med. Både i Norge og i Frankrike, hvor vi hele tiden ønsker å bedre oss på alle områder.

9 til 12 måneder
Søknaden for å få en konsesjon ble på starten av året sendt til franske myndigheter, men de er klare på at det vil ta tid før de får svar.

– De sier at det vil ta et sted mellom 9-12 måneder bare å få svar på om vi får konsesjonen i Frankrike, sier bror, medgründer og forretningsutvikler i selskapet, Ole Bakke.

Han forteller at hovedfokuset for selskapet det første året vil være Norge, men at prosjektene vil ha delvis parallelle løp. De legger heller ikke skjul på at det er litt motstand, noe som ikke er uvanlig med store industrielle prosjekter i Frankrike.

– Når alt er på plass så regner vi med at vi setter i gang arbeidet med en gang.

De forteller også at de allerede ser etter andre områder i landet for flere anlegg, hvor de akter å søke om flere konsesjoner.

33 kilo per person
– Frankrike var det nest største markedet i verden når det kommer til oppdrettet laks da vi startet med dette prosjektet. Det sier enormt mye, sier Petter Bakke.

– Frankrike har et folketall på 67 millioner mennesker, hvor gjennomsnittet spiser 33 kilo fisk per år. Nærmere tre kilo av dette er laks.

Bakke sier at regnestykket derfor er nokså enkelt.

– Det vil si at det er et marked for 200.000 tonn i et land som importerer det meste av laksen de konsumerer.

Estimatet fra selskapet viser at de, om alt går etter planen, kan levere cirka 4,5 prosent av landets behov for laks ved det nye anlegget.

– Og dette er bare en begynnelse, avslutter han.


FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD